Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2024-08-20, 08:50 Autor: Miasto Opole

Kulinarna podróż po świecie i regionie, niebawem rozpocznie się XV Festiwal Opolskich Smaków

Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Opole ponownie stanie się kulinarną stolicą regionu! W dniach 23-25 sierpnia Plac Kopernika zamieni się w mekkę dla smakoszy, gdzie podczas Festiwalu Opolskich Smaków będzie można zasmakować potraw z całego świata, jak i lokalnych specjałów. To wyjątkowa okazja, aby doświadczyć bogactwa kulinarnego dziedzictwa regionu, a także odkryć nowe smaki i aromaty.
Przed Centrum Handlowym Solaris odwiedzający będą mogli zanurzyć się w atmosferze Jarmarku Produktów Regionalnych, gdzie lokalni producenci zaprezentują swoje najlepsze wyroby. Różnorodne stoiska z kuchnią świata oraz liczne Food Trucki zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalu nie zabraknie również unikatowych piw, które będzie można degustować w towarzystwie pasjonatów gotowania i szefów kuchni z restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.

Szczególną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd programu "MasterChef Nastolatki" – Martyny Niemiec i Zuzanny Gutkowskiej. Młode mistrzynie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania, które uczestnicy festiwalu będą mogli osobiście ocenić. To niepowtarzalna okazja, by połączyć pasję do gotowania z degustacją najciekawszych potraw zarówno z regionu, jak i z najodleglejszych zakątków świata.

W programie oprócz doznań kulinarnych nie zabraknie oprawy muzycznej, o którą zadbają artyści z Craft Music City w koncercie, który nada wydarzeniu wyjątkową, kulturalną oprawę. To festiwal, który łączy smak z muzyką, tworząc niepowtarzalną atmosferę, która zadowoli zarówno podniebienia, jak i zmysły.


XV Festiwal Opolskich Smaków

PROGRAM:
  • Piątek 23 sierpnia 2024 r.
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00–18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z Panią Karmelarz
15.00–18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina - Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Sobota 24 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
12.00–13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów - Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
14.00–18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
16.00–17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Niedziela 25 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
13.00 –17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
13.30–15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa - Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
15.30–17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: danie Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
16.00-16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
21.30 Finał konkursu Craft Music City

Zobacz także

2024-04-16, godz. 08:58, Patronaty - polecamy Poezja Baczyńskiego w klimatach rapowo-jazzowych na płycie "Oddycha miasto" - posłuchaj rozmowy z twórcą! Fundacja Dla Dziedzictwa przygotowała muzyczną propozycję, która ma przybliżyć poezję Krzysztofa Kamila Baczyńskiego młodym odbiorcom. 'Baczyński Projekt' to połączenie wierszy narodowego wieszcza zaśpiewane przez rapera Michała… » więcej 2024-04-15, godz. 21:39, Patronaty - polecamy Spotkanie z przedstawicielami społeczności romskiej w Polsce już we wtorek w Opolu O historii i współczesności Romów - jednej z czterech, zamieszkujących Polskę uznanych mniejszości etnicznych - opowie już w najbliższy wtorek (16.04) Władysław Kwiatkowski, dyrektor Centrum Historii i Kultury Romów w Oświęcimiu… » więcej 2024-04-15, godz. 09:21, Patronaty - polecamy O rodzicielstwie zastępczym podyskutują w czwartek w Opolu Integracja środowisk zajmujących się rodzinną pieczą zastępczą oraz propagowanie idei rodzicielstwa zastępczego w społeczeństwie województwa opolskiego - to główne cele konferencji, która już w najbliższy czwartek (18.04) odbędzie… » więcej 2024-04-15, godz. 08:42, Patronaty - polecamy I Międzynarodowa Konferencja "Nowoczesne trendy badawcze w naukach biomedycznych" na UO Goście z Europy, USA, Japonii, Tajwanu, panele szkoleniowe, dyskusje i debaty - to wszystko już od środy (17.04) na Uniwersytecie Opolskim w ramach 3-dniowej konferencji zatytułowanej „Nowoczesne trendy badawcze w naukach biomedycznych:… » więcej 2024-04-12, godz. 17:48, Patronaty - polecamy "Soczysty Dzień Zdrowego Jedzenia w Staszicu" Pełen smakowitych atrakcji oraz wartościowych inspiracji dotyczących zdrowego odżywiania szykowanych jest w najbliższy piątek (19.04) w Zespole Szkół Zawodowych im. Staszica w Opolu. To już kolejny raz, kiedy szkoła organizuje akcję… » więcej
61626364656667
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »