Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2022-05-09, 12:08 Autor: Agnieszka Lubczańska

Codziennie ją pijemy, ale co o niej wiemy? Kawa tematem konferencji na Politechnice Opolskiej

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/ziarna-kawy-kawa-pieczony-kofeina-1291656/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/ziarna-kawy-kawa-pieczony-kofeina-1291656/]
Kawę znamy wszyscy doskonale, wielu nie wyobraża sobie bez niej życia, często jest pierwszym napojem na rozpoczęcie dnia. Okazuje się jednak, że tak naprawdę niewiele o niej wiemy... Naprzeciw temu wychodzą organizatorzy konferencji "Studencie, kawa to owoc".

Na konferencję zaprasza Katedra Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych, Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej. Konferencja kierowana jest do studentów uczelni wyższych oraz uczniów szkół średnich. Wydarzenie odbędzie się w najbliższy czwartek (12.05) w Auli Błękitnej Łącznika Politechniki Opolskiej przy ul. Mikołajczyka 16 w Opolu. Początek o godz. 09:00.

Spotkanie dotyczyć będzie szeroko rozumianej branży kawowej. Poruszone zostaną tematy uprawy kawy, jej właściwości oraz aspekty związane z technologią jej produkcji czy wykorzystania jej odpadów powstających w procesie palenia i maceracji. Planowana jest sesja plenarna zaproszonych gości oraz sesja konkursowa skierowana do studentów uczelni wyższych. Przewidziany jest także wyjazd do firmy Hard Beans Coffee Roasters w Opolu.


Organizatorem konferencji jest Katedra Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych, współorganizatorem: studenckie koło naukowe ŻUBR, Hard Beans Coffee Roasters. Radio Opole jest patronem medialnym wydarzenia.

Program konferencji:

09.00-09.15 Otwarcie konferencji, przywitanie gości
09.15-11.30 Sesja plenarna
09.15-09.45 "Kawa. Co ona w sobie takiego ma?”, dr inż. Monika Dąbrowska-Molenda
09.45-10.15 "Wykorzystanie odpadów powstających w procesie palenia i maceracji kawy”, dr inż. Łukasz Biłos
10.15-10.45 "Od krzewu do filiżanki”, mgr inż. Krzysztof Barabosz
10.45 -11.15 "Hard Beans Design”, Mateusz Dybowski, Weronika Puchrowicz, Maciej Szala, Kamila Żurek
11.15-11.30 Dyskusja
11.30-12.00 Przerwa kawowa
12.00-13.00 Sesja konkursowa
12.00-12.15 "Potencjalne zastosowanie Scoby do fermentowania kawy”, Piotr Dorawa, Karolina Czajkowska, Daniel Bovkun, Bartosz Maciejewski, Mateusz Brudnicki, Paweł Sudoł
12.15-12.30 "50 twarzy kawy- różne zastosowania "małej czarnej", Anna Płonka, Alicja Dreszer
12.30-12.45 "Wpadnij na kawę. Społeczne aspekty picia kawy”, Gabriela Marchewka, Eryk Franke
12.45-13.00 Dyskusja
13.00-13.15 Zakończenie konferencji, wręczenie nagród
Od 13.45 Wizyta w firmie Hard Beans Coffee Roasters (13:45 I grupa, 15:00 II grupa)Plakat konferencji

Zobacz także

231232233234235236237
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »