Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2024-07-18, godz. 10:43, Patronaty - polecamy III Memoriał Grzegorza Lachowicza Przyjaciele z boiska zmarłego w marcu 2021 roku prezesa futsalowego klubu z Komprachcic Grzegorza Lachowicza po raz trzeci spotkają się, by wziąć udział w memoriale. - Zobaczycie w akcji nasze wspaniałe Tygrysy w starciach z najlepszymi… » więcej 2024-07-17, godz. 10:06, Patronaty - polecamy Wakacyjny Koncert Gwiazd Skolim, Defis, Miły Pan, After Party, Camasutra, Topky, Mejk, Oskaro i Wonders - to ekipa, która już 27 lipca wystąpi w Amfiteatrze NCPP w Opolu w ramach Wakacyjnego Koncertu Gwiazd. koncert rozpocznie się o godz. 18:30 i potrwa do 23:30… » więcej 2024-07-16, godz. 15:54, Patronaty - polecamy „Zanurz ręce w historii” na warsztatach archeologicznych Wakacyjne warsztaty archeologiczne „Zanurz ręce w historii” - to propozycja Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych. Uczestnicy mają okazję przekonać się, na czym polega praca archeologa i dlaczego jest taka trudna. Zajęcia skierowane… » więcej 2024-07-16, godz. 09:51, Patronaty - polecamy Jubileuszowy Master Truck Show Już po raz 20. lotnisko Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi koło Opola stanie się miejscem, gdzie zjadą najpiękniej tuningowane ciężarówki i inne pojazdy z całej Polski, a także z zagranicy. Szykują się trzy dni motoryzacyjnych… » więcej 2024-07-15, godz. 10:07, Patronaty - polecamy Festiwal "Kropka" w Głuchołazach Cztery koncerty muzyki poetyckiej, turystycznej, studenckiej w wykonaniu zarówno gwiazd, jak i adeptów do Krainy Łagodności w perełce Gór Opawskich - to wszystko już w najbliższy weekend (18-21.07) w Głuchołazach. Podczas pięciu… » więcej
36373839404142
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »