Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-01-09, godz. 15:35, Patronaty - polecamy Mistrzostwa Opolszczyzny Sędziów Piłkarskich już w sobotę – poznaj szczegóły! Przed nami kolejna edycja sędziowskich rywalizacji. Jak podkreślają organizatorzy, przewidziana forma rozgrywek - analogicznie do roku poprzedniego - zakłada rozstrzygnięcia w dwóch kategoriach wiekowych systemem „każdy z każdym”… » więcej 2020-01-08, godz. 14:26, Patronaty - polecamy Gala Noworoczna w amerykańskim stylu! Muzyczny początek roku Koncert Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Opolskiej pod batutą Mariusza Smolija pt. „Z Nowego Jorku do Teksasu” to doskonały pomysł na muzyczne przywitanie nowego roku, w programie koncertu lekka klasyka, muzyka filmowa i musicalo… » więcej 2020-01-07, godz. 15:42, Patronaty - polecamy Cosplay & Gry na UO – przed nami czwarty Akademicki Dzień Kultury Gier! Cosplay na jeden dzień opanuje Uniwersytet Opolski. Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, fenomen cosplayu znakomicie wpisuje się w tworzoną przez kolejne pokolenia kulturę medium gier. Ponadto, wzmacnia on poczucie uczestnictwa… » więcej 2020-01-06, godz. 21:45, Patronaty - polecamy Sprawdź, co będzie działo się w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu w styczniu » więcej 2020-01-03, godz. 16:56, Patronaty - polecamy W Studiu M im. SBB noworoczny koncert Kamili Malik To będzie pierwszy w tym roku koncert w legendarnym Studiu M im. SBB. 16 stycznia z noworocznym koncertem wystąpi Kamila Malik. Artystka jest klasycznie wyszkoloną skrzypaczką łamiącą wszelkie standardy. Zawsze pragnęła, aby muzyka… » więcej
371372373374375376377
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »