Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-01-14, godz. 15:23, Patronaty - polecamy Charytatywny Bal Olimpijski już w sobotę – poznaj szczegóły! Fundacja im. Julki Bonk „Walcz o mnie” zaprasza na Charytatywny Bal Olimpijski na rzecz podopiecznych fundacji. » więcej 2020-01-14, godz. 12:34, Patronaty - polecamy Gala wręczenia Laurów Umiejętności i Kompetencji 2019 już w środę – poznaj szczegóły! W tym roku już po raz 29. Opolska Izba Gospodarcza przyznaje nagrody dla samorządowców, przedsiębiorców i osób zasłużonych dla regionu. Finał tegorocznej edycji już w najbliższą środę (15.01) w Filharmonii Opolskiej. » więcej 2020-01-14, godz. 12:20, Patronaty - polecamy Konferencja „W stulecie wprowadzenia marki polskiej na terenie Rzeczpospolitej” już w piątek – poznaj szczegóły i przyjdź! Instytut Śląski w Opolu zaprasza na konferencję naukową poruszającą tematykę historii pieniądza na terenie XX-wiecznej Polski. » więcej 2020-01-14, godz. 11:05, Patronaty - polecamy Noworoczny Koncert Charytatywny „Jedynka dla Betanii” już w czwartek – wciąż można kupić bilety! Jak podkreślają organizatorzy, ideą koncertu jest pomoc finansowa potrzebującym - w tym roku zagrają na rzecz Centrum Opieki Paliatywnej „Betania” w Opolu. » więcej 2020-01-13, godz. 11:01, Patronaty - polecamy Turniej o Puchar Komendanta Wojewódzkiego Policji w Opolu już w środę – poznaj szczegóły! Studenci wszystkich szkół wyższych województwa opolskiego, tj. Politechniki Opolskiej, Uniwersytetu Opolskiego, Wyższej Szkoły Zarządzania i Administracji w Opolu, Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu, Państwowej… » więcej
370371372373374375376
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »