Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-01-28, godz. 10:45, Patronaty - polecamy Koncert charytatywny „Z wiary i miłości – na pomoc zabytkowi” już w piątek – poznaj szczegóły! Przed nami koncert organowy znanego multiinstrumentalisty, wokalisty i kompozytora Józefa Skrzeka w szczytnym celu. Podczas wydarzenia nie zabraknie także innych atrakcji. » więcej 2020-01-27, godz. 15:25, Patronaty - polecamy „Środa z Profilaktyką” w opolskim NFZ – sprawdź, co oddział szykuje w tym tygodniu! Dyrekcja Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ zaprasza na kolejną „Środę z Profilaktyką”. Tym razem cały dzień zostanie poświęcony aktywności fizycznej. » więcej 2020-01-22, godz. 15:35, Patronaty - polecamy „Jesteśmy Polakami!” – trwa konkurs plastyczny na projekt kartki pocztowej Adresatami konkursu są uczniowie w trzech kategoriach wiekowych: szkoły podstawowe klasy I-III, szkoły podstawowe klasy IV-VIII i szkoły ponadpodstawowe. » więcej 2020-01-21, godz. 14:33, Patronaty - polecamy Prezentacja projektu „Droga do Wolności” już w piątek w Krapkowicach – poznaj szczegóły! W związku z 75. rocznicą marszu Brygady Świętokrzyskiej NSZ przez Śląsk, Delegatura Instytutu Pamięci Narodowej w Opolu przygotowała projekt edukacyjny „Droga do Wolności - 19 stycznia 1945 roku”. » więcej 2020-01-20, godz. 15:42, Patronaty - polecamy Gala Podsumowująca miniony 2019 rok w opolskiej gospodarce już w piątek – poznaj szczegóły! Przed nami piąta edycja Gali Podsumowującej gospodarcze wsparcie dla firm, które oferuje samorząd województwa opolskiego. Podczas wydarzenia spotkają się przedsiębiorcy i członkowie instytucji otoczenia biznesu z województwa opo… » więcej
368369370371372373374
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »