Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-02-21, godz. 12:21, Patronaty - polecamy Radio Opole po raz ostatni w tym roku rusza do Zieleńca – sprawdź, co szykujemy! Na Opolszczyźnie trwają ferie zimowe. W związku z powyższym, Radio Opole - jak co roku - zachęca, by założyć narty i ruszyć na pobliskie stoki. » więcej 2020-02-20, godz. 12:09, Patronaty - polecamy Opolska Gala Wojewódzka Szlachetnej Paczki już w sobotę! Przyszedł czas na podsumowanie XIX edycji Szlachetnej Paczki w województwie opolskim. Z tej okazji, już w najbliższą sobotę (22.02) w sali Orła Białego w Opolskim Urzędzie Marszałkowskim spotkają się liderzy, wolontariusze, darczyńcy… » więcej 2020-02-18, godz. 15:34, Patronaty - polecamy Przed nami kolejna edycja Family Cup w Zieleńcu – poznaj szczegóły! Już w najbliższą niedzielę (23.02) zostaną po raz kolejny rozegrane Amatorskie Mistrzostwa Województwa Opolskiego w Narciarstwie Zjazdowym i Snowboardzie. Tegoroczne zawody Family Cup odbędą się w Zieleńcu, uczestnicy będą rywalizować… » więcej 2020-02-18, godz. 11:39, Patronaty - polecamy Noworoczne spotkanie dla dzieci i rodzin zastępczych z terenu powiatu opolskiego Dzieci przebywające w rodzinnej pieczy zastępczej oraz ich opiekunowie z powiatu opolskiego spotkają się w Opolskim Teatrze Lalki i Aktora w ramach promocji kultury wysokiej wśród podopiecznych Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w … » więcej 2020-02-17, godz. 14:39, Patronaty - polecamy „Środa z Profilaktyką” w opolskim NFZ – sprawdź, co oddział szykuje w tym tygodniu! Dyrekcja Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ zaprasza na kolejną „Środę z Profilaktyką”. Tym razem cały dzień zostanie poświęcony walce z depresją. » więcej
362363364365366367368
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »