Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-02-24, godz. 15:57, Patronaty - polecamy Uroczystości upamiętniające 75. rocznicę Marszu Śmierci W najbliższy czwartek (27.02) w Niemysłowicach odbędą się wojewódzkie uroczystości upamiętniające więźniów niemieckiego obozu Auschwitz-Birkenau zamordowanych i zamęczonych w styczniu 1945 roku podczas Marszów Śmierci. » więcej 2020-02-24, godz. 14:11, Patronaty - polecamy Zbliża się VI Opolski Test Wiedzy o Żołnierzach Wyklętych – poznaj szczegóły i zgłoś swój udział! Ruszyły zapisy do VI edycji Opolskiego Testu Wiedzy o Żołnierzach Wyklętych. 9 marca miłośnicy historii zmierzą się z pytaniami na temat m.in. życiorysów dowódców czy najważniejszych dat. » więcej 2020-02-24, godz. 12:49, Patronaty - polecamy „Środa z Profilaktyką” w opolskim NFZ – sprawdź, co oddział szykuje w tym tygodniu! Dyrekcja Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ zaprasza na kolejną „Środę z Profilaktyką”. Tym razem cały dzień zostanie poświęcony cukrzycy. » więcej 2020-02-24, godz. 11:41, Patronaty - polecamy XVIII Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne przełożony na 2021 rok – poznaj szczegóły! W związku z sytuacją epidemiczną w całym kraju, Centrala KRUS podjęła decyzję o nieprzeprowadzeniu w bieżącym roku XVIII edycji Ogólnokrajowego Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne - konkurs zostanie przeprowadzony w 2021 roku. » więcej 2020-02-24, godz. 10:40, Patronaty - polecamy Andrzej Sowa spotka się z uczniami Zespołu Szkół Budowlanych im. Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu Andrzej Sowa to muzyk, wychowawca w ośrodku leczenia, a także autor wielu programów profilaktycznych, w szczególności profilaktyki antynarkotykowej. » więcej
361362363364365366367
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »