Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-02-25, godz. 17:32, Patronaty - polecamy „Mieczysław Fogg. Pieśniarz Polaków" – wystawa w Muzeum Polskiej Piosenki Wystawę pt. „Mieczysław Fogg. Pieśniarz Polaków' można oglądać do 24 maja w Muzeum Polskiej Piosenki. Warto wybrać się na nią w najbliższą sobotę (29.02). Tego dnia szykuje się oprowadzanie kuratorskie. Początek o godz. 1… » więcej 2020-02-25, godz. 12:52, Patronaty - polecamy Opolska Łyżwa 2020 już w ten weekend na Toropolu Około 150 młodych zawodników z klubów z całej Polski weźmie udział w Ogólnopolskich Zawodach w Łyżwiarstwie Figurowym „Opolska Łyżwa”. Zawody odbędą się na lodowisku „Toropol” w Opolu już w najbliższy weekend (29.02-01.03)… » więcej 2020-02-25, godz. 11:44, Patronaty - polecamy Najpiękniejszy Gol Opolszczyzny 2019 - głosowanie jeszcze tylko do środy! Już po raz czwarty TVP3 Opole organizuje plebiscyt sportowy „Najpiękniejszy Gol Opolszczyzny”. Na werdykt czeka 20 bramek, które dostały się do finału. Głosowanie trwa jeszcze tylko do środy (26.02). » więcej 2020-02-24, godz. 21:09, Patronaty - polecamy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - obchody w Opolu Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w stolicy regionu tradycyjnie odbędą się 1 marca. Rozpocznie je w samo południe uroczysta msza święta w Kościele Ojców Franciszkanów w Opolu. » więcej 2020-02-24, godz. 18:41, Patronaty - polecamy Pobiegną Tropem Wilczym dla upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych Grodków to jedno z ośmiu miejscowości w regionie, w których w najbliższą niedzielę (01.03) w samo południe wystartują Biegi Tropem Wilczym. » więcej
360361362363364365366
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »