Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-05-04, godz. 18:10, Patronaty - polecamy Teatr Balko-Nowy pod kwarantanną zaprasza na spektakle W przestrzeni mieszkalno-balkonowej powstają przedstawienia, które później można obejrzeć w internecie. To pomysł na to, by na czas zamknięcia teatru, nie rozstawać się z tym, bez czego aktorom ciężko żyć - z teatrem. Tak powstał… » więcej 2020-04-20, godz. 16:47, Patronaty - polecamy Znamy termin 7. Konferencji Genealogicznej w Brzegu Sporo jeszcze czasu do tej konferencji, bo zaplanowano ją na 25 września, ale już Opolscy Genealodzy zachęcają do zgłaszania się chętnych przygotowania na niej swoich wystąpień, albo zaprezentowania się na towarzyszącym wydarzeniu… » więcej 2020-04-20, godz. 16:06, Patronaty - polecamy Masz od 8 do 15 lat? Weź udział w konkursie "Za co Cię piosenko lubię?" 'Za co Cię piosenko lubię?' - to tytuł konkursu, do wzięcia którego zachęca Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu. Na laureatów czekają nagrody! Szczegóły poniżej. » więcej 2020-04-14, godz. 14:53, Patronaty - polecamy Sprawdź swoją wiedzę w muzycznym quizie - propozycja Muzeum Polskiej Piosenki To propozycja dla młodszych i starszych - wszystkich, którzy chcieliby sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą historii polskiej piosenki, a przy tym dowiedzieć się czegoś nowego. W każdy wtorek i piątek o godz. 10:00 na stronie Muzeum… » więcej 2020-04-14, godz. 12:46, Patronaty - polecamy Otwarte wykłady on-line z zakresu historii sztuki proponuje GSW w Opolu Otwarte spotkania z zakresu historii sztuki dotyczące wizerunku św. Hieronima proponuje na czas pandemii Galeria Sztuki Współczesnej w Opolu. Pierwsze spotkanie już za nami, kolejne odbędą się 15, 22 i 29 kwietnia. Spotkania odbywają… » więcej
353354355356357358359
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »