Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-07-16, godz. 16:12, Patronaty - polecamy O Leopoldzie Tyrmandzie - spotkanie trzecie Z okazji trwającego Roku Tyrmanda, Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza na kolejny wykład poświęcony tej postaci. Spotkanie online odbędzie się we wtorek (21.07) na profilu facebookowym biblioteki. Autorem wykładu będzie biograf pisarza… » więcej 2020-07-16, godz. 12:01, Patronaty - polecamy Master Truck odbędzie się zgodnie z planem! To największe motoryzacyjne wydarzenie wystawienniczo-rekreacyjne w regionie, które co roku bije rekordy frekwencji. W związku z pandemią, do ostatniej chwili organizatorzy imprezy zwlekali z podjęciem decyzji o tym, czy robić ją w… » więcej 2020-07-13, godz. 14:08, Patronaty - polecamy Zaksiążkowane siostry gośćmi spotkania w MBP Na kolejne spotkanie on-line z youtuberami w ramach projektu „Wpadnij w bibliosieć” zaprasza już w najbliższy wtorek (14.07) Miejska Biblioteka Publiczna w Opolu. Tym razem będzie okazja posłuchać Toli i Zuzy z kanału Zaksiążkowane… » więcej 2020-07-07, godz. 10:56, Patronaty - polecamy "Dyplomy" w GSW w Opolu do 26 lipca „Z powodu pandemii ta wystawa jest inna od poprzednich. W jakikolwiek sposób uda się widzom ją obejrzeć - czy osobiście, czy zdalnie - i tak ma szansę zaczarować” - tak rekomenduje coroczną ekspozycję Galeria Sztuki Współczesnej… » więcej 2020-07-06, godz. 14:12, Patronaty - polecamy Bestselerki przejmują we wtorek fanpage MBP w Opolu Są absolwentkami dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Łódzkim i prowadzą jeden z najprężniej rozwijających się kanałów polecających książki na YouTube pod nazwą „Bestselerki”. Anna Bartłomiejczyk i Marta… » więcej
343344345346347348349
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »