Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2024-10-04, godz. 14:03, Patronaty - polecamy Pierwszy raz w Kędzierzynie-Koźlu Centrum Nauki Kopernik w MBP Wydarzenia organizowane w ramach projektu „Na Wyspach Bergamutach” trwają w najlepsze. Za nami m.in. warsztaty Kleksografii. spotkanie z podróżnikami, wyprawa na Dziewiątą Planetę, czy warsztaty podróżnicze 'Z Sindbadem Żeglarzem… » więcej 2024-10-04, godz. 13:00, Patronaty - polecamy Święto Karpia w Niemodlinie. Przyjedź i przeżyj wyjątkowy weekend w atmosferze tradycji i smaku To już tradycja, że Zamek Książęcy w Niemodlinie staje się w październiku miejscem obchodów Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego. Nie inaczej będzie w tym roku, choć w związku z ostatnimi wydarzeniami w regionie związanymi… » więcej 2024-10-03, godz. 10:36, Patronaty - polecamy "Opolskie pracuje elastycznie" - konferencja WUP w Opolu „Opolskie pracuje elastycznie - większa świadomość, większe korzyści” - to tytuł i temat konferencji, na którą zaprasza w czwartek (10.10) Wojewódzki Urząd Pracy w Opolu. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 11:00 w sali konferencyjnej… » więcej 2024-10-03, godz. 09:59, Patronaty - polecamy Powojenne Opole na wystawie zdjęć przed Dworcem Głównym Jeszcze do 10 października przed Dworcem PKP można oglądać wystawę 20 zdjęć powojennego Opola. Ich autorem jest zmarły w 1990 r. malarz, grafik i jeden z czołowych postaci lokalnego środowiska fotograficznego - Stanisław Bober… » więcej 2024-10-02, godz. 15:53, Patronaty - polecamy Kampania „W Betanii jest życie” „Radość pomagania” - pod takim hasłem rusza tegoroczna kampania społeczna „W Betanii jest życie”. Jej ideą jest zwiększenie świadomości społecznej na temat opieki hospicyjnej, na temat której wciąż krąży wiele mitów… » więcej
16171819202122
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »