Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2019-04-16, 13:23 Autor: Agnieszka Lubczańska

Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu

Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu [fot. https://pixabay.com/pl]
Zaburzenia odżywiania tematem sympozjum naukowego w Opolu [fot. https://pixabay.com/pl]
Przełamywanie stereotypowego myślenia na temat zaburzeń odżywiania oraz skupienie się na rozwiązywaniu aktualnych problemów osób zagrożonych anoreksją i bulimią – to główne cele ogólnopolskiego sympozjum naukowo-szkoleniowego, które odbędzie się w piątek (26.04) w Auli Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu.
W spotkaniu udział weźmie około 10 naukowców specjalizujących się w problematyce zaburzeń odżywiania. Poruszone zostaną kwestie profilaktyki tych zaburzeń, leczenia, opieki oraz identyfikacji pierwszych symptomów. Wydarzenie ma być okazją do wymiany obserwacji i doświadczeń pomiędzy pracownikami różnych dziedzin nauki: lekarzami, pielęgniarkami, pedagogami, nauczycielami, psychologami, dietetykami pracującymi z młodymi osobami, szczególnie narażonymi na zaburzenia odżywiania.

Szczegółowy program (godziny niektórych prelekcji mogą ulec zmianie) zamieszczamy poniżej.

Studenci oraz pracownicy PMWSZ w Opolu na sympozjum mają wstęp wolny, pozostali zainteresowani udziałem w spotkaniu powinni wypełnić kartę zgłoszenia i przesłać ją na adres: aneta.soll@op.pl lub martulagawlik@gmail.com

Zobacz: Karta zgłoszenia

Organizatorem I Ogólnopolskiego Sympozjum Naukowo-Szkoleniowego - „Kontrowersje wokół zaburzeń odżywiania” jest kierunek Pielęgniarstwo na Wydziale Nauk Medycznych PMWSZ w Opolu. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Plan:

8:15-8:45 Rejestracja uczestników
9:00-9:10 Powitanie uczestników, rozpoczęcie Sympozjum
9:10-9:40 Prof. dr hab. Yaroslav Bahriy: Psychopatologia w zaburzeniach odżywiania
9:40-10:10 Mgr Agnieszka Kremer: Klinika zaburzeń odżywiania
10:10-10:40 Mgr Wioletta Kuśnierz–Aggab: Psychoterapia zaburzeń odżywiania
10:40-11:00 Wystąpienie sponsorów
11:00-11:20 Przerwa kawowa
11:20-11:50 Dr Anna Januszewicz: Percepcja diety a zaburzenia odżywiania
11:50-12:20 Dr Magdalena Golachowska: Patofizjologia w zaburzeniach odżywiania
12:20-12:50 Mgr Viacheslav Yarmolenko: Rehabilitacja stacjonarna zaburzeń odżywiania
12:50-13:10 Wystąpienie sponsorów

Zobacz także

2019-03-18, godz. 16:24, Patronaty - polecamy Happeningiem uczczą Światowy Dzień Zespołu Downa Flash-mop 'Zatańcz z nami', zabawy z Fundacją Dr Clown, konkursy z nagrodami, kreatywne stoiska - to niektóre z atrakcji czekających na osoby chcące przyłączyć się do świętowania z Opolskim Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Dzieci… » więcej 2019-03-18, godz. 14:44, Patronaty - polecamy Nordic walking po Górach Opawskich - Trasa fantastyczna, ciekawa, wymagająca, miękka, leśna, pagórkowata, przygraniczna, stworzona do nordic walking - taki komentarz jednego z internautów pojawił się na profilu Stowarzyszenie Wesoły Borsuk Team przy informacji o sportowym… » więcej 2019-03-18, godz. 12:48, Patronaty - polecamy Akademickie Targi Pracy już w środę w "Łączniku" Ponad 60 wystawców z całej Polski zaprezentuje się w najbliższą środę (20.03) w ramach Akademickich Targów Pracy. Dla studentów to okazja na bezpośrednie spotkanie z potencjalnymi pracodawcami. Targi potrwają od godz. 10:00 do 14:00… » więcej 2019-03-14, godz. 16:35, Patronaty - polecamy Roboty opanują CWK w Opolu już we wtorek Centrum Wystawienniczo-Kongresowe w Opolu już w najbliższy wtorek (19.03) opanują lego roboty. Wszystko za sprawą zawodów w ramach trwającego V sezonu Opolskiej Ligi Robotów. Początek o godz. 9:30. » więcej 2019-03-14, godz. 15:01, Patronaty - polecamy Konkurs kulinarny „Regionalne Smaki” już we wtorek. Radio Opole będzie na miejscu! Smaczna rywalizacja na najlepsze danie z dziczyzny i darów lasu szykuje się w najbliższy wtorek (19.03) w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. W kulinarne szranki stanie 15 zespołów z 8 szkół województwa opolskiego. Młodym kucharzom… » więcej
476477478479480481482
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »