Przygotowanie receptury deseru nawiązującego do tematyki patriotycznej, wykonanie owego deseru, a następnie jego zaserwowanie – takie zadania czekają przed uczestnikami Wojewódzkiego Konkursu Cukierniczego ,,Patriotyczny wypiek”. Konkurs odbędzie się w najbliższą środę (07.11) w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
W konkursie wystartują dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych województwa opolskiego. Każdy zespół będzie miał do dyspozycji w pełni wyposażoną pracownię gastronomiczną. Uczestnicy zobowiązani są do sporządzenia deseru o tematyce patriotycznej w dowolny sposób (np. poprzez dekorację, kształt, kolorystykę). Warunkiem jest wykorzystanie dowolnego gatunku sera oraz zastosowanie jednej z obróbek termicznych przy wykonaniu deseru lub elementu dekoracyjnego.
Jury w ocenie weźmie pod uwagę przygotowanie i czystość na stanowisku pracy, sposób wykonywania, kreatywność (pomysł i dobór produktów), trudność wykonania, nawiązanie do tematu, wykorzystane techniki kulinarne, smak, prezentację wykonanego deseru, sposób podania i dekorację oraz dobór zastawy stołowej do serwowanego deseru.
Za I, II i III miejsce przyznane zostaną nagrody rzeczowe ufundowane przez Izbę Rzemieślniczą w Opolu, jednodniowe warsztaty szkoleniowe w Mikołowie ufundowane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej oraz kosz produktów cukierniczych firmy STOLL
Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu oraz firma STOLL. Radio Opole jest patronem medialnym wydarzenia.
Harmonogram przebiegu konkursu:
8.15-8.45 Rejestracja uczestników i losowanie stanowisk (s. 20)
9.00-9.30 Uroczyste otwarcie konkursu (sala gimnastyczna)
9.35-12.30 Sporządzanie wypieków konkursowych: zespół I (s.115), zespół II (s.116)
10.00-10:30 Poczęstunek kawowy dla zaproszonych gości i opiekunów zespołów (s.18)
10.35-12.00 Dodatkowe atrakcje/imprezy towarzyszące: (sala gimnastyczna)
- pokaz sztuki cukierniczej w wykonaniu p. Kazimierza Targowskiego
- pokaz zastosowania ciekłego azotu w sztuce kulinarnej w wykonaniu przedstawiciela Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
- pokaz cukierniczy w wykonaniu p. Thierry’ego Ayel’a – francuskiego mistrza cukiernictwa
- wykład „Cukry w układzie pokarmowym człowieka – czy naprawdę taki zły?” przygotowany przez p. Piotra Wasika, nauczyciela ZSZ nr 4 w Opolu
- dla chętnych: analiza składu ciała – pomiar masy ciała i tkanki tłuszczowej
12.05 Poczęstunek dla zaproszonych gości, opiekunów i uczestników konkursu
12.30-13.30 Prezentacja i ocenianie dań konkursowych
14.30 Uroczyste zakończenie konkursu i wręczenie nagród ( sala gimnastyczna)