To na tej imprezie w zeszłym roku udało się pobić rekord Polski w największej dyni. Warzywo-gigant osiągnęło wagę niemal 840 kg. Jak będzie w tym roku, okaże się w najbliższą niedzielę (30.09) w Krapkowicach, gdzie szykowany jest Festiwal Dyni. Święto pomarańczowego warzywa wypełnione będzie atrakcjami. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 11:00 i potrwa do wieczora na parkingu za krapkowickim starostwem przy ulicy Kilińskiego 1. Wstęp wolny.
Dynia nazywana jest królową jesieni. Wykorzystywana jest w kuchni i do tworzenia kosmetyków. Nadaje się do potraw na ciepło i na zimno, jest niskokaloryczna, ma wiele witamin i składników mineralnych, zarówno w miąższu, jak i w nasionach. Już od kilku lat w powiecie krapkowickim ma swoje święto.
Podczas Festiwalu Dyni będzie można sprawdzić różne zastosowania tego warzywa, przyjrzeć się pokazom carvingu, wziąć udział w konkursach, kiermaszu jesiennych smaków, degustacjach, a także posłuchać występu Gangu Bawarii i Katarzyny Pakosińskiej. O kulinarnych pomysłach na „banie” – bo tak to warzywo jest w regionie nazywane - będą opowiadać panie ze Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Będzie można wymienić się przepisami. Oryginalnych receptur z pewnością nie zabraknie i to nie tylko na potrawy z dyni, ale także na kosmetyki z tego warzywa. Punktem kulminacyjnym będzie próba ustanowienia rekordu Polski w największej ilości ugotowanego leczo dyniowego.
Tradycyjnie odbędzie się też konkurs na najcięższą dynie. Przypomnijmy zeszłoroczna dynia-rekordzistka wyhodowana została przez Dominika Kędziaka –
zobacz relację.
Organizatorem Festiwalu Dyni jest Starostwo Powiatowe w Krapkowicach. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.