Politechnika Opolska stworzyła pierwsze urządzenie w Europie do przygotowywania zimnej kawy
Naukowcy z Politechniki Opolskiej stworzyli urządzenie do przygotowania kawy metodą cold brew. Jest to pierwszy tego typu sprzęt w Europie, a nawet na świecie. Został już zgłoszony do ochrony patentowej. Teraz bierze udział w światowym konkursie. Urządzenie powstało przy współpracy uczelni z jedną z pierwszych palarni kawy w Opolu.
- Maszyna robi 18 albo 9 litrów napoju. Jest ze stali nierdzewnej, wszystkie elementy są takie, żeby to wszystko było higieniczne. Stworzony został program czyszczący na koniec, więc jest tam wpuszczany płyn, później jest płukanie. Cały proces to napełnianie wodą, gdzie przepompowywanie odbywa się bez żadnych ciśnień. Jest filtrowanie, automatyczne przelewanie później do kega, więc operator ładuje tylko kawę i naciska przycisk start.
Napój cold brew, który powstaje dzięki urządzeniu, jest nie tylko orzeźwiający, ale ma też mniej goryczy od normalnej kawy zaparzanej na ciepło.
- Ma taką samą zawartość kofeiny, jak kawa, która jest normalnie zaparzana. Jest to bardzo duża konkurencja dla energetyków. Ten napój nie jest słodzony, jest z naturalnych składników i jest tak samopobudzający.
Dodajmy, że w skład zespołu badawczego wchodzili również dr inż. Małgorzata Płaczek i dr hab. inż. Adam Niesłony.