Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-19, 13:15 Autor: Grzegorz Frankowski

Wojewódzkie Dni Szefa Kuchni. Swoje umiejętności prezentują uczniowie głubczyckiego "Rolniczaka"

Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Przyszli szefowie kuchni z głubczyckiego Rolniczaka przygotowywali potrawy z ziemniaka - [fot: Grzegorz Frankowski]
Potrawy z ziemniaka, cukinii i innych warzyw przygotowywali dzisiaj (19.10) uczniowie 3 klasy technikum gastronomicznego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach. Zajęcia, podczas których rozmawiano również na temat zdrowego odżywiania odbyły się w ramach Wojewódzkich Dni Szefa Kuchni. W wydarzeniu bierze udział 10 szkół o profilu gastronomicznym z województwa opolskiego.
- To świetna okazja, by promować zawód kucharza, zdrowe odżywianie, ale również ofertę edukacyjną naszej szkoły - mówi Bogusław Chochowski, dyrektor placówki. - To jeden z zawodów, który na pewno będzie w przyszłości dalej funkcjonował. Myślę, że z jak najlepszymi rezultatami, bo chcielibyśmy żywić się na odpowiednim poziomie.

- To również dobry moment, żeby pokazać lokalnej społeczności umiejętności naszych uczniów i pokazać zwykłe i niezwykłe potrawy z ziemniaka – dodaje Elżbieta Juszczak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. - Będą zapiekać ziemniaczki, będą zapiekać tradycyjną babkę ziemniaczaną. Różnego rodzaju zapiekanki i inne dania. Myślę, że uczniom się to spodoba. Na koniec urządzimy degustację wśród uczniów z innych klas.

- Na zajęcia młodzież wybrała sobie potrawy, które szczególnie lubi, a naszym zadaniem jest dzisiaj promowanie zdrowej żywności, zwłaszcza warzyw - mówi Ewa Wysocka, nauczycielka przedmiotów zawodowych w głubczyckim "Rolniczaku" - Każda grupa przygotowała według uznania potrawę. Babkę ziemniaczaną, placki z cukinii i ziemniaków, ziemniaki pieczone i faszerowane. Później między sobą będą próbować i oceniać się wzajemnie, która potrawa lepiej im smakuje.

Jak podkreślają sami uczniowie, po blisko trzech latach nauki nie mają większych problemów z przygotowaniem, zarówno tych prostych, jak i tych nieco bardziej skomplikowanych dań.

- Dzisiaj próbujemy stworzyć babkę ziemniaczaną z boczkiem przysmażanym i cebulką. Jesteśmy już troszkę doświadczone. Mamy egzamin zawodowy w czerwcu, więc raczej sobie poradzimy. - Placki ziemniaczane z cukinią i pieczarki smażone. Wszystko idzie dobrze. Wszystko w porządku.

Dodajmy, że w czwartek w głubczyckim "Rolniczaku" zaplanowane są warsztaty żywieniowe i degustacja dla dzieci z pierwszych klas szkoły podstawowej.
Bogusław Chochowski
Elżbieta Juszczak
Ewa Wysocka
Uczniowie ZSCKR w Głubczycach

Wiadomości z regionu

2024-06-03, godz. 21:46 Andrzej Buła w Nysie. O wyborach, pozycji na liście i podejściu do głosowania Andrzej Buła odwiedził Nysę, gdzie przedstawił program, z którym startuje w wyborach do Europarlamentu. - Uprawiam politykę poprzez relację z ludźmi, a… » więcej 2024-06-03, godz. 19:27 Tragiczne zdarzenie na osiedlu Dambonia w Opolu. Znaleziono zwłoki z raną postrzałową głowy Ciało mężczyzny z raną postrzałową głowy znaleziono na jednym z trawników na osiedlu Dambonia w Opolu. » więcej 2024-06-03, godz. 19:15 Kolejni zawodnicy żegnają się z kędzierzyńską ZAKSĄ Po sezonie 2023/2024 z Grupą Azoty ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle żegnają się kolejni zawodnicy: Bartosz Bednorz, Dmytro Pashytskyy, Twan Wiltenburg, Przemysław… » więcej 2024-06-03, godz. 19:00 Około 70 zgłoszeń o znęcaniu się nad zwierzętami otrzymuje co roku opolska policja Zastrzelony bocian w Hajdukach Nyskich, czy czterokrotnie postrzelona kotka opiekująca się kociętami w Siołkowicach. Co rusz słyszymy o przypadkach ludzkiego… » więcej 2024-06-03, godz. 16:30 Młodzi pacjenci bawili się i słuchali o zdrowym jedzeniu z okazji Dnia Dziecka w USK Opole Poprawa humoru najmłodszym pacjentom i edukacja żywieniowa. Te dwa cele przyświecały organizacji Dnia Dziecka w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu. » więcej 2024-06-03, godz. 16:29 Jest akt oskarżenia ws. zuchwałego napadu w Opolu. Napastnik odpowie za usiłowanie zabójstwa Pod zarzutem usiłowania zabójstwa stanie przed sądem Edward K., który zimą zeszłego roku dokonał w centrum Opola napadu na seniora. Prokuratura Rejonowa… » więcej 2024-06-03, godz. 16:29 Delegacja rządu federalnego Niemiec pod wrażeniem Opolszczyzny. Było o czym rozmawiać Współpracy, turystyki oraz języka niemieckiego dotyczyła dzisiejsza (03.06) wizyta przedstawicieli rządu federalnego Niemiec w Opolu. » więcej 2024-06-03, godz. 16:15 Pierwsze prace bez utrudnień dla kierowców? Znamy plan remontu Wrocławskiej w Opolu We wtorek (4.06) przekazanie placu budowy, ale prace ruszą dopiero w przyszłym tygodniu. Tak przedstawia się plan remontu ul. Wrocławskiej w Opolu na odcinku… » więcej 2024-06-03, godz. 16:10 Od kultury po sport. Mnóstwo atrakcji na Dni Opola Tegoroczne Dni Opola naszpikowane są całym przekrojem wydarzeń. Nie zabraknie wystaw, imprez biegowych i koncertów. Miejskie święto odbędzie w dniach 14… » więcej 2024-06-03, godz. 16:06 Tony drewna na A4. Kontrola inspekcji transportu drogowego zakończona rozładunkiem Ponad 17 ton więcej niż dopuszczają przepisy ważyła ciężarówka, którą prowadzony był transport drewna. Auto zostało zatrzymane przez mundurowych inspekcji… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »