Radio Opole » Dobrze być w formie
2024-12-03, 09:45 Autor: Biuro prasowe kampanii "Naładuj swoje baterie"

Dieta dobra dla zdrowia i planety – jak ją ugryźć?

Zdjęcie ilustracyjne [fot. Envato Elements]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. Envato Elements]
Każdego dnia stajemy przed dylematem… co by tu zjeść. Ma być smacznie, możliwie zdrowo i szybko, bo przecież kto z nas ma dziś czas na długie gotowanie? W codziennym zabieganiu łatwo zapomnieć o tym, że wybory żywieniowe wpływają bezpośrednio nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także na środowisko naturalne. Jaki jest więc przepis na odpowiedzialne i apetyczne dania spod znaku tzw. diety planetarnej?
Pokaż mi swój talerz, a powiem ci...

Długi dzień w pracy, późne popołudnie, dopada nas głód. Wyobraźmy sobie, że na stole przed nami stoją dwa talerze. Na pierwszym z nich wylądował duży, dobrze wysmażony panierowany kotlet z frytkami i skromną porcją surówek. Na drugim talerzu pokrojonemu w kostkę tofu w sosie towarzyszy kasza, hummus, kilka kiszonek i gotowane sezonowe warzywa. Na pewno obydwoma daniami się najemy, lecz jaki będzie ich wpływ na nasze zdrowie i otaczające nas środowisko?

Stajemy więc przed wyborem zaspokojenia głodu za pomocą dużej ilości tłuszczów nasyconych lub białka pochodzenia roślinnego, błonnika i witamin. Dla środowiska to różnica między mięsem, którego produkcja zużywa blisko 80% światowych zasobów przestrzennych przeznaczonych do wytwarzania żywności, a dietą planetarną złożoną głównie z produktów pochodzenia roślinnego, wymagającą kilkukrotnie mniej zasobów ziemi, w tym wody. Jeśli dbamy o zdrowie i troszczymy się o środowisko, to wiemy już, co powinniśmy zjeść.

Dieta dobra dla planety, czyli jaka?

Dieta planetarna to model żywieniowy, opracowany z myślą o zdrowiu człowieka i poprawie kondycji środowiska przez interdyscyplinarny zespół działający przy The Lancet – jednym z najbardziej prestiżowych, naukowych czasopism medycznych. Zaproponowane przez ekspertów rozwiązanie łączy dbanie o zdrowie i potrzeby człowieka z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Głównym założeniem diety planetarnej jest ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnych źródeł białka, takich jak nasiona roślin strączkowych, których produkcja mniej eksploatuje zasoby planety, co wpływa na obniżenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Ważnym wątkiem w zaleceniach diety planetarnej jest także ograniczenie zjawiska marnowania żywności, które obecnie odpowiada za ok. 7% całkowitej emisji gazów cieplarnianych oraz uwzględnianie w codziennym menu sezonowych i lokalnych produktów.

Planeta smaków

Jak więc wygląda „wzorcowy talerz planetarny”? Jego połowę wypełniać powinny świeże warzywa i owoce, uzupełnione przez pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, np. gryczana, jęczmienna, jaglana czy brązowy ryż), źródła białka (jak już wspomniano wcześniej – najlepiej roślinne: fasola, soczewica, bób, groch, ciecierzyca, tofu (soja) oraz zdrowe tłuszcze, orzechy i pestki. Rezygnacja z wysokoprzetworzonej żywności i nasyconych kwasów tłuszczowych, na rzecz błonnika, witamin, oraz antyoksydantów realnie przekłada się na długość i jakość życia. A gdyby cała ludzkość przeszła na dietę planetarną, to emisje związane z produkcją żywności spadłyby nawet o jedną trzecią.

„Zastosowanie diety planetarnej to podwójna wygrana. Co oczywiste – dla naszej planety i środowiska, ale także dla naszego zdrowia. Zmniejsza bowiem ryzyko wielu chorób dietozależnych, odpowiedzialnych dziś za gorszą jakość życia i wiele przedwczesnych zgonów” – wyjaśnia lek. med. Alicja Baska, dyrektor organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia oraz rezydentka zdrowia publicznego. „Odżywianie zgodne z zasadami diety planetarnej może znacząco obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, otyłości czy nowotworów, zapobiegając nawet 11 milionom przedwczesnych zgonów rocznie. Na tym jednak nie kończy się jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. W jednym z niedawnych badań wykazano, że stosowanie diety planetarnej może wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji i zaburzeń lękowych - nawet o 30%” – dodaje ekspertka.

Dbając o środowisko, troszczymy się również o siebie?

Nasze zdrowie zależy m.in. od stanu środowiska, w tym tempa postępowania zmian klimatycznych, poziomu zanieczyszczenia wód i gleb oraz eksploatacji zasobów. Jak wskazują badania ekopsychologiczne nasz dobrostan fizyczny i psychiczny jest powiązany z przyrodą. Temu tematowi poświęcona jest kampania społeczna „Naładuj swoje baterie” organizowana przez Interzero Organizację Odzysku Opakowań we współpracy z Fundacją Małgosi Braunek Bądź. Zachęca ona do dbania o planetę oraz do działań proekologicznych np. poprzez oddawanie zużytych baterii do odpowiednich pojemników, promując jednocześnie działania wspierające zdrowie psychiczne. W jej ramach odbywa się cykl darmowych edukacyjnych webinarów, w tym dotyczący diety planetarnej, który odbędzie się już 21 listopada na kanałach Fundacji Bądź (YouTube, Facebook) oraz na facebookowym profilu Eko bez Kantów, który wraz ze stroną internetową i innymi kanałami w mediach społecznościowych jest rzetelnym źródłem wiedzy o gospodarce odpadami, zrównoważonym rozwoju, czy zamykaniu obiegów.

Dieta planetarna to coś więcej niż tylko sposób na zdrowie – to realna zmiana, która może przynieść korzyści nam i przyszłym pokoleniom. Zmieniając nawyki żywieniowe, mamy szansę wspierać swój organizm, a jednocześnie aktywnie przyczyniać się do ochrony środowiska.

Każdy krok w stronę bardziej zrównoważonej diety to krok ku lepszej przyszłości. Razem możemy budować zdrowszy świat – zaczynając od tego, co ląduje na naszym talerzu.

Źródło informacji: Biuro prasowe kampanii "Naładuj swoje baterie"

Dobrze być w formie

2025-01-16, godz. 09:22 Ćwiczenia siłowo-aerobowe i dieta wysokobiałkowa o niskim IG najlepsze w walce z otyłością Sama aktywność fizyczna jest korzystna, jednak połączenie jej z odpowiednią dietą - wysokobiałkową, z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym - daje… » więcej 2025-01-15, godz. 09:41 Dieta bogata w błonnik chroni przed groźnymi infekcjami Skład mikrobiomu jelitowego, który zależy m.in. od tego, jak dużo błonnika jest w naszej diecie, pomaga przewidzieć prawdopodobieństwo zapadnięcia na potencjalnie… » więcej 2025-01-14, godz. 09:48 Czerwone światło ma związek z obniżonym ryzykiem zakrzepów krwi Zarówno ludzie, jak i myszy, po wystawieniu na działanie czerwonego światła mieli niższy wskaźnik zakrzepów krwi - informuje „Journal of Thrombosis and… » więcej 2025-01-13, godz. 11:51 Judo pozytywnie wpływa na rozwój dzieci Techniki judo - rzuty, pady i chwyty - uwzględniają każdą część ciała, a przez to pozytywnie wpływają na organizm rosnącego człowieka - powiedziała… » więcej 2025-01-10, godz. 09:21 Badanie krwi może przewidzieć, jak długo utrzyma się odporność poszczepienna Nowe badania sugerują, że płytki krwi, które zwykle nie są kojarzone z odpornością, mogą pozwolić na ocenę trwałości odporności po szczepieniu - informuje… » więcej 2025-01-08, godz. 10:48 Miażdżyca – cicha choroba cywilizacyjna: Jakie niesie zagrożenia i jaki ma związek z cukrzycą? To przewlekła choroba tętnic, która może prowadzić do groźnych powikłań. Jakich? Dlaczego jest uważana za chorobę cywilizacyjną, jaka jest jej zależność… » więcej 2025-01-07, godz. 12:28 Śnieżne warunki na pobliskich stokach narciarskich Miłośnicy białego szaleństwa od kilku dni nie mogą narzekać. Na stokach nie brakuje śniegu, a warunki do jazdy, jak zapewniają ośrodki narciarskie, są… » więcej 2025-01-03, godz. 13:18 Wady postawy - jak im przeciwdziałać? Rozmowa z Małgorzatą Bilińską Prawidłowa postawa ciała pozwala zachować zdrowie i dobre samopoczucie. O czym warto pamiętać? Jak dbać o kręgosłup? I jak pomagać dzieciom z wadami postawy?… » więcej 2025-01-03, godz. 13:14 "Rusz się z RO" - nowy cykl w ramówce Radia Opole na 2025 rok 'Nowy rok - nowa ja' - to powiedzenie często słyszymy wraz z początkiem nowego roku. W nowym 'Rusz się z RO' w każdą niedzielę o 8:20 będziemy starali… » więcej 2025-01-02, godz. 11:12 Lekarze powinni zachęcać pacjentów do aktywności fizycznej Lekarze powinni zachęcać pacjentów, zwłaszcza w wieku starszym i średnim, do regularnej aktywności fizycznej - ocenia specjalista medycyny sportowej prof… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »