Z mięsem czy z jagodami, albo z farszem dyniowym, fetą lub kaszą. Pierogi można przygotować w nieokreślonej liczbie kombinacji, jednak łączy je jedno - zawsze smakują wyśmienicie. O tym przekonać będą się mogli ci, którzy wybiorą się na Festiwal Pierogów nad Jezioro Nyskie. Święto łakomczuchów startuje już w sobotę (23.07.).
- To będzie uczta dla podniebienia - mówi Łukasz Bogdanowski, menadżer Akwa Marina w Skorochowie.
- 12 wystawców będzie. Ilość wystawców z tamtego roku się podwoiła. No i też mamy taką świadomość, że w tamtym roku zostało sprzedanych 20 tysięcy pierogów w 1,5 godziny. Koła Gospodyń Wiejskich wiedzą już jaką ilość pierogów przygotować, także możemy zapewnić, że od godziny 14 do 17, a może i dłużej na pewno państwa nakarmimy.
Festiwal odbędzie się na terenie ośrodka Akwa Marina w Skorochowie. Radio Opole będzie na miejscu.