Karol Okrasa był jurorem prudnickiego konkursu kulinarnego - „Świąteczne smaki”, w którym uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych sześciu opolskich szkół średnich. Dwuosobowe reprezentacje gotowały dania w pracowni kucharskiej prudnickiego Zespołu Szkół Rolniczych.
- Bardzo się cieszymy z pierwszego miejsca w tym konkursie - mówi Joanna Chantzidimos z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim. – Przygotowałyśmy pstrąga w cieście drożdżowym z porem, skórką cytryny i koperkiem. Do tego mamy puree z groszku i szpinaku. Zainspirowało nas kilka przepisów. Karol Okrasa powiedział, że jest to bardzo dobre, rybka super.
- Na konkurs przygotowałyśmy kaczkę w sosie winnym z kaszą, bakaliami i buraczkami z chrzanem. Karol Okrasa nas pochwalił – powiedziała Julia Pilch z Zespołu Szkół w Kędzierzynie - Koźlu, która z Agatą Cichoń zajęła drugie miejsce w konkursie kulinarnym. Trzecie miejsca ex aequo przyznano uczniom z Prudnika i Brzegu.
Podczas spotkania z klasami gastronomicznymi Karol Okrasa opowiedział o swojej karierze. Również, gdy uczestnicy konkursu gotowali potrawy, udzielał porad kulinarnych.
- Jeśli chodzi o ocenę ich umiejętności, to trudno oczekiwać od młodzieży jakiś fenomenalnych zdolności – uważa znany z programów telewizyjnych kucharz. – Jestem pod ogromnym wrażeniem ich starań, pasji, atencji do tego co robią. Jestem też pod wrażeniem, jak starają się zaimponować nam kucharzom oceniającym ich w tym konkursie. Narzucili sobie absolutnie tytaniczną pracę, jakie dodatki do tego trzeba przygotować. Najlepszym komentarzem będzie to, że ja chciałbym potrafić takie rzeczy, jak oni dziś potrafią, będąc w ich wieku. Ja takich rzeczy nie potrafiłem wtedy.
Wyniku konkursu kulinarnego „Świąteczne smaki” ogłoszono na prudnickim rynku podczas otwarcia jarmarku bożonarodzeniowego. Nagrody wręczał Karol Okrasa, który przyjechał do miasta na zaproszenie tamtejszego Zespołu Szkół Rolniczych.