Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2024-03-02, 12:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Zwyciężczyni „MasterChefa” udzielała porad kulinarnych uczniom klas gastronomicznych

Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Jak uczyć się gotować, to tylko od najlepszych kucharzy. Przygotowanie tatara czy steku wołowego pokazywała w Prudniku Joanna Szymanowska, zwyciężczyni telewizyjnego programu „MasterChef”. W Zespole Szkół Rolniczych prowadziła zajęcia teoretyczne i warsztaty dla uczniów.
- Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji dotyczących gotowania - mówią Emilian i Natalia z prudnickich klas gastronomicznych. - Te warsztaty, zajęcia kulinarne dają nam możliwość nauczenia się czegoś innego o świecie, o kuchni. Zdobywamy nowe doświadczenie jeżeli chodzi o mięsa. Nie spotykaliśmy się z tym wcześniej, bo jednak jesteśmy dopiero w drugiej klasie. Może się to kiedyś przydać w pracy, bo np. w różnych restauracjach potrawy zależą od pór roku. Tatar robi się zimą, a nie latem, ponieważ to zależy od mięsa.

Na Joannie Szymanowskiej, która zwyciężyła w finale 12. edycji „MasterChefa”, duże wrażenie zrobiło profesjonalne wyposażenie pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku: - Nie spotkałam się jeszcze w szkołach z tak ładnie zorganizowanymi stanowiskami pracy. Właśnie mam warsztaty i bardzo fajnie współpracuje mi się z młodzieżą. Szkoły gastronomiczne mają ogromny wpływ na rozwój, budowanie dalszej kariery. Najbardziej uczy się z praktyki. Warsztatów powinno być jak najwięcej. Są świetną formą nauki.

Kolejnym znanym kucharzem, który poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów prudnickich klas gastronomicznych będzie Karol Okrasa.
Emilian i Natalia
Joanna Szymanowska

Zobacz także

2024-03-04, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Czy nowe przystanki autobusowe zwiększą dostępność komunikacji miejskiej? Utworzenie nowych przystanków autobusowych oraz zwiększenie liczby kursów ma poprawić komunikację miejską w Prudniku. Uchwaliła to na ostatniej sesji rada miejska. Celem jest lepsze skomunikowanie miasta i umożliwienie korzystania… » więcej 2024-03-04, godz. 13:41, Wiadomości z regionu Głogówek: wykryto sprawców zniszczenia banerów wyborczych burmistrza W kilku miejscowościach gminy zniszczono banery kandydata na burmistrza Głogówka. Policja ustaliła sprawców. To pierwszy taki incydent w tej gminie związany z kwietniowymi wyborami samorządowymi. Do zdarzenia doszło 27 lutego w godzinach… » więcej 2024-03-01, godz. 20:00, Kultura i rozrywka Biała: zaginął srebrny skarb synagogi. Trop urywa się we Wrocławiu Artefakty z dawnej synagogi przekazano Izbie Regionalnej w Białej. Żydowską świątynię zniszczyli Niemcy podczas nocy kryształowej w 1938 roku. Dotychczas sądzono, że nie zachowały się żadne pozostałości bożnicy. Według przekazów… » więcej 2024-03-01, godz. 10:00, Wiadomości z regionu Na rekrutację do przedszkoli coraz bardziej wpływa bilans demograficzny Rodzice nie muszą martwić się o przyjęcie dzieci do przedszkoli - zapewniają samorządowcy z Głuchołaz i Prudnika. W poprzednich latach były z tym problemy, tworzono listy rezerwowe oczekujących na przyjęcie. W gminach trwa rekrutacja… » więcej
47484950515253
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »