Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2024-03-02, 12:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Zwyciężczyni „MasterChefa” udzielała porad kulinarnych uczniom klas gastronomicznych

Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Jak uczyć się gotować, to tylko od najlepszych kucharzy. Przygotowanie tatara czy steku wołowego pokazywała w Prudniku Joanna Szymanowska, zwyciężczyni telewizyjnego programu „MasterChef”. W Zespole Szkół Rolniczych prowadziła zajęcia teoretyczne i warsztaty dla uczniów.
- Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji dotyczących gotowania - mówią Emilian i Natalia z prudnickich klas gastronomicznych. - Te warsztaty, zajęcia kulinarne dają nam możliwość nauczenia się czegoś innego o świecie, o kuchni. Zdobywamy nowe doświadczenie jeżeli chodzi o mięsa. Nie spotykaliśmy się z tym wcześniej, bo jednak jesteśmy dopiero w drugiej klasie. Może się to kiedyś przydać w pracy, bo np. w różnych restauracjach potrawy zależą od pór roku. Tatar robi się zimą, a nie latem, ponieważ to zależy od mięsa.

Na Joannie Szymanowskiej, która zwyciężyła w finale 12. edycji „MasterChefa”, duże wrażenie zrobiło profesjonalne wyposażenie pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku: - Nie spotkałam się jeszcze w szkołach z tak ładnie zorganizowanymi stanowiskami pracy. Właśnie mam warsztaty i bardzo fajnie współpracuje mi się z młodzieżą. Szkoły gastronomiczne mają ogromny wpływ na rozwój, budowanie dalszej kariery. Najbardziej uczy się z praktyki. Warsztatów powinno być jak najwięcej. Są świetną formą nauki.

Kolejnym znanym kucharzem, który poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów prudnickich klas gastronomicznych będzie Karol Okrasa.
Emilian i Natalia
Joanna Szymanowska

Zobacz także

2024-03-07, godz. 09:00, Gospodarka Biała i Prudnik chcą stworzyć Zakłady Aktywności Zawodowej Zakład Aktywności Zawodowej chce utworzyć gmina Biała oraz prudnicki konwent bonifratrów wspierany przez starostwo. Zakłady takie zatrudniają osoby ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Władze Białej przeznaczyły… » więcej 2024-03-06, godz. 15:07, Wiadomości z regionu Osoby niepełnosprawne mogą korzystać z zasobów Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych Osoby niepełnosprawne z powiatu prudnickiego mogą skorzystać ze specjalistycznego sprzętu, który był poza zasięgiem ich możliwości finansowych. Umożliwia to państwowy program „Wypożyczalnia technologii wspomagających dla osób… » więcej 2024-03-04, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Czy nowe przystanki autobusowe zwiększą dostępność komunikacji miejskiej? Utworzenie nowych przystanków autobusowych oraz zwiększenie liczby kursów ma poprawić komunikację miejską w Prudniku. Uchwaliła to na ostatniej sesji rada miejska. Celem jest lepsze skomunikowanie miasta i umożliwienie korzystania… » więcej 2024-03-04, godz. 13:41, Wiadomości z regionu Głogówek: wykryto sprawców zniszczenia banerów wyborczych burmistrza W kilku miejscowościach gminy zniszczono banery kandydata na burmistrza Głogówka. Policja ustaliła sprawców. To pierwszy taki incydent w tej gminie związany z kwietniowymi wyborami samorządowymi. Do zdarzenia doszło 27 lutego w godzinach… » więcej
46474849505152
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »