Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2024-03-02, 12:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Zwyciężczyni „MasterChefa” udzielała porad kulinarnych uczniom klas gastronomicznych

Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Jak uczyć się gotować, to tylko od najlepszych kucharzy. Przygotowanie tatara czy steku wołowego pokazywała w Prudniku Joanna Szymanowska, zwyciężczyni telewizyjnego programu „MasterChef”. W Zespole Szkół Rolniczych prowadziła zajęcia teoretyczne i warsztaty dla uczniów.
- Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji dotyczących gotowania - mówią Emilian i Natalia z prudnickich klas gastronomicznych. - Te warsztaty, zajęcia kulinarne dają nam możliwość nauczenia się czegoś innego o świecie, o kuchni. Zdobywamy nowe doświadczenie jeżeli chodzi o mięsa. Nie spotykaliśmy się z tym wcześniej, bo jednak jesteśmy dopiero w drugiej klasie. Może się to kiedyś przydać w pracy, bo np. w różnych restauracjach potrawy zależą od pór roku. Tatar robi się zimą, a nie latem, ponieważ to zależy od mięsa.

Na Joannie Szymanowskiej, która zwyciężyła w finale 12. edycji „MasterChefa”, duże wrażenie zrobiło profesjonalne wyposażenie pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku: - Nie spotkałam się jeszcze w szkołach z tak ładnie zorganizowanymi stanowiskami pracy. Właśnie mam warsztaty i bardzo fajnie współpracuje mi się z młodzieżą. Szkoły gastronomiczne mają ogromny wpływ na rozwój, budowanie dalszej kariery. Najbardziej uczy się z praktyki. Warsztatów powinno być jak najwięcej. Są świetną formą nauki.

Kolejnym znanym kucharzem, który poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów prudnickich klas gastronomicznych będzie Karol Okrasa.
Emilian i Natalia
Joanna Szymanowska

Zobacz także

2023-05-24, godz. 16:52, Sport i turystyka Prudnik: powraca kultowa impreza familijna organizowana przez PTTK z okazji Dnia Dziecka 41. Rajd Maluchów wystartuje z Prudnika. Impreza turystyczna organizowana jest z okazji Dnia Dziecka. Reaktywowano ją po czteroletniej przerwie spowodowanej m.in. pandemią. » więcej 2023-05-24, godz. 16:04, Wiadomości z regionu Głogówek: woda z sieci wodociągowej znowu zdatna do spożycia Woda z wodociągów w Głogówku może być bezpiecznie używana do spożycia, jak również do celów higieniczno -sanitarnych - informuje w popołudniowym komunikacie sanepid. Od piątku kilka tysięcy mieszkańców gminy musiało korzystać… » więcej 2023-05-23, godz. 21:10, Gospodarka Najpierw debata o stanie powiatu, później głosowanie ws. absolutorium dla zarządu Informacje o sukcesach i porażkach samorządu zawiera raport o stanie powiatu prudnickiego za 2022 roku. M.in. na podstawie tego dokumentu radni ocenią pracę zarządu powiatu. W debacie podczas sesji absolutoryjnej głos mogą zabrać także… » więcej 2023-05-23, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Prudnik: 10 uczniów z Ukrainy zdaje egzamin ósmoklasisty Egzamin ósmoklasisty zdaje blisko 14,5 tys. obywateli Ukrainy przebywających w Polsce. W dwóch prudnickich podstawówkach do sprawdzianu tego przystąpiło 10 uczniów pochodzących zza wschodniej granicy. » więcej 2023-05-22, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Kłopoty z wodą w Głogówku. Kolejne wyniki badań w środę Woda z wodociągu w Głogówku nadal nie powinna być wykorzystywana w gospodarstwach domowych - informuje sanepid. Ograniczenia te dotyczą kilku tysięcy osób. W ubiegłym tygodniu stwierdzono w niej obecność bakterii coli i Escherichia… » więcej
88899091929394
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »