Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2024-03-02, 12:00 Autor: Jan Poniatyszyn

Zwyciężczyni „MasterChefa” udzielała porad kulinarnych uczniom klas gastronomicznych

Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne prowadziła Joanna Szymanowska [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Warsztaty kulinarne z Joanną Szymanowską [fot. Jan Poniatyszyn]
Jak uczyć się gotować, to tylko od najlepszych kucharzy. Przygotowanie tatara czy steku wołowego pokazywała w Prudniku Joanna Szymanowska, zwyciężczyni telewizyjnego programu „MasterChef”. W Zespole Szkół Rolniczych prowadziła zajęcia teoretyczne i warsztaty dla uczniów.
- Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji dotyczących gotowania - mówią Emilian i Natalia z prudnickich klas gastronomicznych. - Te warsztaty, zajęcia kulinarne dają nam możliwość nauczenia się czegoś innego o świecie, o kuchni. Zdobywamy nowe doświadczenie jeżeli chodzi o mięsa. Nie spotykaliśmy się z tym wcześniej, bo jednak jesteśmy dopiero w drugiej klasie. Może się to kiedyś przydać w pracy, bo np. w różnych restauracjach potrawy zależą od pór roku. Tatar robi się zimą, a nie latem, ponieważ to zależy od mięsa.

Na Joannie Szymanowskiej, która zwyciężyła w finale 12. edycji „MasterChefa”, duże wrażenie zrobiło profesjonalne wyposażenie pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku: - Nie spotkałam się jeszcze w szkołach z tak ładnie zorganizowanymi stanowiskami pracy. Właśnie mam warsztaty i bardzo fajnie współpracuje mi się z młodzieżą. Szkoły gastronomiczne mają ogromny wpływ na rozwój, budowanie dalszej kariery. Najbardziej uczy się z praktyki. Warsztatów powinno być jak najwięcej. Są świetną formą nauki.

Kolejnym znanym kucharzem, który poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów prudnickich klas gastronomicznych będzie Karol Okrasa.
Emilian i Natalia
Joanna Szymanowska

Zobacz także

2024-10-30, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Kształcenie techniczne. Współpraca szkół na pograniczu polsko-czeskim Efekty współpracy szkół pogranicza polsko-czeskiego zaprezentowano podczas prudnickiej konferencji edukacyjnej. Spotkanie było jednym z przedsięwzięć projektu innowacji w nauczaniu technicznym. Jego celem jest m.in. wymiana doświadczeń… » więcej 2024-10-28, godz. 19:30, Kultura i rozrywka „Chcą inaczej spędzać czas wolny”. Fani fantastyki zamierzają zawiązać w Prudniku stowarzyszenie Prudnicki Klub Fantastyki założyło w tym mieście 16 osób m.in. z Opola. Skupia głównie miejscowych fanów Tolkiena, Sapkowskiego, średniowiecza oraz larpów. » więcej 2024-10-26, godz. 15:45, Wiadomości z regionu Cztery trasy do wyboru. Około 500 osób wystartowało w pieszym maratonie Malownicze trasy i sporo wyzwań. Tak wyglądał XXII Maraton Pieszy w Prudniku. To cykliczna impreza, która promuje walory turystyczne samego miasta i jego okolic. » więcej 2024-10-21, godz. 17:37, Kultura i rozrywka Zakupiona kolekcja przedwojennych pocztówek pozwoli prześledzić rozwój architektoniczny Prudnika Prudnickie muzeum wzbogaciło zbiory, nabywając kolekcję 336 kart pocztowych z końca XIX i pierwszej połowy XX wieku. Placówka otrzymała na ten cel dofinansowanie z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Nabór wniosków prowadził… » więcej 2024-10-21, godz. 15:25, Gospodarka RZGW Wody Polskie Gliwice ruszyły z naprawianiem szkód po wielkie wodzie Sprawdzanie i badanie stanu zapory w Jarnołtówku, zabezpieczanie uszkodzonej skarpy na dnie Złotego Potoku, czy zasypywanie wyryw - to między innymi obecnie wykonuje Regionalny Zarząd Gospodarski Wodnej w Gliwicach, który jest odpowiedzialny… » więcej
3456789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »