„Wigilię Polską” na prudnickim rynku organizują tamtejsze szkoły. Jutro (20.12) w centrum miasta bezpłatnie serwować będą ciepłe, świąteczne potrawy. Przygotowano je podczas zajęć integracyjnych w kuchni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego.
- Gotując razem uczniowie z naszych placówek oświatowych wymieniają się doświadczeniami - mówi Andrzej Chruściel, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych. – Uczniowie szkoły specjalnej przygotowali barszcz czerwony. Teraz razem przygotowujemy cztery rodzaje krokietów. Oprócz tych tradycyjnych dań chcieliśmy też zaoferować coś nietypowego, czyli np. krokiety z rybą po grecku czy krokiety ze szpinakiem, takie troszeczkę inne, bo na zielono.
- Właśnie robimy naleśniki ze szpinakiem, z pieczarkami i cebulą oraz rybę po grecku – opowiada Bernadetta Mielnik, uczennica Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. – Zajęcia tutaj pozwalają nam dużo się nauczyć, co kiedyś pozwoli nam zostać dobrymi kucharzami.
„Wigilia Polska” na prudnickim rynku rozpocznie się w środę o godzinie 12. Tamtejszy „Powiatowy Klub Ośmiu” rozprowadzać będzie świąteczne stroiki, a uzyskany dochód przeznaczy na działalność wolontariacką.