Krystian Wieczorek ze wsi Sternalice wstrzymał się ze sprzedażą pszenicy, ale pozbywa się za to innych zbiorów:
Rolnicy podkreślają, że po ciężkiej zimie, która zniszczyła zbiory ozime, mimo wszystko żniwa można uznać za udane. Jak dodaje jednak Krystian Wieczorek, najgorzej sytuacja wygląda w przypadku jęczmienia jarego i rzepaku jarego.
Tadeusz Dyręg, który odpowiada za odbiór zboża w elewatorze Olesno mówi, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy ceny zbóż jeszcze wzrosną:
Jakość pszenicy jest bardzo dobra, zadowoleni powinni być piekarze.
- Parametry są bardzo wysokie - dodaje Dyręg. - Nie ma takiej sytuacji jak w roku ubiegłym, gdy mąka ze zboża miała niską liczbę opadania, co świadczy o niskiej jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.
Na tę narzekają piekarze, ponieważ powoduje m.in. szybkie zbrązowienie skórki pieczywa, rozpływanie się ciasta, tworzenie dziur w miękiszu. Wtedy ciasta należy bardziej ukwaszać i skracać proces technologiczny.
Piotr Wrona (oprac. MLS)