Masło z mleczarni w Oleśnie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych tworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zostało docenione za niezmienną od ponad wieku recepturę, brak chemicznych ulepszaczy i tradycyjną technologię wytwarzania. Tamtejsza mleczarnia miesięcznie sprzedaje 30 ton tego produktu. - Na 1 kilogram masła zużywanych jest ponad 30 litrów mleka - mówi Wilhelm Becker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
- Od ponad 100 lat stosujemy tę recepturę, ale na pewno jest dużo starsza. Od początku produkowaliśmy masło domowym sposobem i tak jest do dzisiaj - dodaje Becker.
Oleska mleczarnia skupia wokół siebie 90 dostawców mleka pochodzących głównie z powiatu oleskiego. Oprócz masła wytwarza m.in. śmietanę i twaróg.
Piotr Wrona (oprac. BO)