Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2019-11-10, godz. 13:29, Wiadomości z regionu 11 listopada w Oleśnie. Z recitalem wystąpi Stanisława Celińska Mszą świętą w intencji Ojczyzny rozpoczną się jutrzejsze (11.11) obchody Narodowego Święta Niepodległości w Oleśnie. Początek nabożeństwa w kościele Bożego Ciała o godz.11.00. » więcej 2019-11-09, godz. 08:49, Kultura i rozrywka Taneczna sobota w Oleśnie. Do wieczora na parkiecie można zobaczyć ponad sto par To będzie taneczna sobota (09.11) w Oleśnie. W hali sportowej I Liceum Ogólnokształcącego odbędzie się XXX Ogólnopolski Turniej Tańca Towarzyskiego. » więcej 2019-11-08, godz. 15:30, Wiadomości z regionu Ważny dzień dla gminy Olesno. Samorząd ma sztandar, a w mieście nasadzono papieski Dąb Niepodległości Gmina Olesno ma od dzisiaj (08.11) sztandar i Dąb Niepodległości poświęcony przez papieża Franciszka. » więcej 2019-11-05, godz. 21:00, Wiadomości z regionu Gmina Olesno doczeka się sztandaru. Uroczyste nadanie i nasadzenie dębu niepodległości już w piątek Gmina Olesno będzie mieć sztandar. Uroczystości jego nadania zaplanowano w piątek (08.11). » więcej 2019-11-01, godz. 12:34, Wiadomości z regionu 2 promile "wydmuchał" kierowca lawety, który wjechał do rowu. Rozbił siedem nowych samochodów Pijany kierowca spowodował straty, które zapewne będą sięgały kilkuset tysięcy złotych. Nad ranem, z drogi wojewódzkiej 901 na trasie Olesno-Wachowice, wypadła laweta przewożąca siedem nowych samochodów. » więcej
9596979899100101
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »