Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2019-12-29, godz. 23:31, Wiadomości z regionu Mężczyzna poparzony przy rozpalaniu w piecu Do wypadku doszło w jednym z domów w Borkach Małych w powiecie oleskim. Podczas rozpalania w piecu został poparzony mężczyzna. » więcej 2019-12-07, godz. 16:40, Wiadomości z regionu O 16.30 Olesno rozbłyśnie charytatywnie. Świątecznym iluminacjom będzie towarzyszyła zbiórka pieniędzy na operację małej Julki Z akcją charytatywną będzie połączone tegoroczne uruchomienie iluminacji świątecznej w Oleśnie. Świąteczne lampki rozbłysną w całym mieście. » więcej 2019-11-30, godz. 11:00, Wiadomości z regionu "Złotym pociągiem" przez Olesno i Kluczbork. To przejazd promocyjny nowego połączenia Kolei Śląskich Złoty pociąg 'Powstaniec Śląski' zatrzyma się dziś (30.11) na kilkadziesiąt minut w Oleśnie i Kluczborku. Przypomnijmy, w połowie grudnia zostaną uruchomione regularne połączenia na trasie Katowice - Kluczbork. » więcej 2019-11-28, godz. 06:30, Wiadomości z regionu Koleje Śląskie uruchomią nową linię między Katowicami a Kluczborkiem. Jest pięć opolskich przystanków Będą nowe połączenia kolejowe między Katowicami a Kluczborkiem. Koleje Śląskie uruchomią linię Gdacjusz w połowie grudnia. » więcej 2019-11-11, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Świętujemy. Powiaty Opolszczyzny w hołdzie Niepodległej Koncerty pieśni patriotycznych, msze święte, spotkania pod pomnikami. Programy uroczystości z okazji 11 listopada są w naszym regionie bardzo bogate. » więcej
949596979899100
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »