Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2022-03-23, godz. 08:30, Gospodarka Renowacja oleskiego dworca na ostatniej prostej, choć "na zewnątrz widać jeszcze bałagan budowlany" Dobiega końca gruntowna rewitalizacja zabytkowego dworca kolejowego w Oleśnie. Prace rozpoczęły się w maju ubiegłego roku. » więcej 2022-03-14, godz. 13:33, Wiadomości z regionu Był pensjonat, jest dom! W Oleśnie uchodźcy znaleźli zakwaterowanie w dawnym ośrodku "As" Kilka dni wystarczyło na odświeżenie i wyposażenie dawnego pensjonatu 'As' w Oleśnie pod potrzeby kolejnych grup uchodźców z Ukrainy. Obiekt jest w zasobach gminy. » więcej 2022-03-11, godz. 16:44, Wiadomości z regionu Oleski magistrat przygotowuje oświatę do włączenia ukraińskich dzieci. "Trzeba wciągnąć je w normalną rzeczywistość szkolną" Około dwadzieściorga ukraińskich dzieci zostało zapisanych do szkół podstawowych w Oleśnie. W gminie zarejestrowano oficjalnie ponad 130 uchodźców. » więcej 2022-03-02, godz. 09:11, Wiadomości z regionu W Dalachowie bus wjechał w śmieciarkę. Nie żyje pracownik firmy W Dalachowie w powiecie oleskim bus wpadł w śmieciarkę. W wyniku wypadku zginął pracownik z jej obsługi. Są utrudnienia w ruchu. » więcej 2022-02-28, godz. 10:15, Sport i turystyka Do końca roku będzie remont lodowiska i nowy kort w Oleśnie. Pomaga dotacja unijna Remont lodowiska, nowy kort tenisowy i doposażenie placu zabaw. Gmina Olesno otrzymała na te zadania 700 tysięcy złotych unijnej dotacji. » więcej
52535455565758
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »