Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2022-04-22, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Delegatura NIK w Opolu skontrolowała dotacje na stołówki szkolne. W jednej gminie stwierdzono wiele nieprawidłowości Czterem gminom przyjrzała się delegatura Najwyższej Izby Kontroli w Opolu pod kątem wydania rządowych pieniędzy na utworzenie lub doposażenie szkolnych stołówek. Mowa o Walcach, Popielowie, Oleśnie i Kietrzu. » więcej 2022-04-20, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Chciał jechać na skróty i utknął! Rajd kierowcy po kładce w Oleśnie Miała być jazda na skróty, skończyło się dużymi problemami. Niecodzienna sytuacja w Oleśnie. » więcej 2022-04-17, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Trwa montaż oświetlenia przy osiemnastu przejściach dla pieszych w Oleśnie. Ma być bezpieczniej Przejścia dla pieszych w Oleśnie będą znacznie lepiej oświetlone. Trwają prace w osiemnastu punktach. » więcej 2022-04-17, godz. 15:00, Gospodarka Drogowcy naprawiają to, co zniszczyła zima Drogowcy na święta przerwali pozimowe łatanie dróg. We wtorek (19.04) wracają do pracy, bo jest co naprawiać. Choć zima nie była zbyt mocna, to duża liczba dni, w czasie których temperatury oscylowały wokół zera stopni spowodowała… » więcej 2022-04-16, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Krzyżoki w Borkach Małych gotowe. Jest brama z wydmuszek i nocny obchód pól Wyjątkowa brama wielkanocna z wydmuszek stanie dziś (16.04) późnym wieczorem w Borkach Małych obok Olesna. Krzyżoki to zwyczaj wpisany na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. » więcej
49505152535455
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »