Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2023-09-27, godz. 12:00, Wiadomości z regionu Kolejne dotacje na renowację kościoła św. Anny w Oleśnie Żmudne prace konserwatorskie i restauratorskie przywróciły blask dwóm skrzydłom tryptyku kościoła świętej Anny w Oleśnie. » więcej 2023-09-09, godz. 18:00, Wiadomości z regionu Budowa nowego basenu letniego w Oleśnie przebiega zgodnie z planem. Kluczowa będzie zima Niezagrożony jest jak na razie termin otwarcia basenu letniego w Oleśnie. Magistrat podpisał umowę z wykonawcą w połowie kwietnia, a celem jest oddanie pływalni do użytku z początkiem maja przyszłego roku. » więcej 2023-09-07, godz. 17:35, Wiadomości z regionu Ronda, sygnalizacje i symulatory rowerów. Dzieci z Olesna nauczą się zasad ruchu drogowego Edukacja od najmłodszych lat. Dzieci z gminy Olesno zyskały profesjonalny sprzęt do nauki przepisów ruchu drogowego. » więcej 2023-09-07, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Zabezpieczone macewy, dom pogrzebowy i ogrodzenie na cmentarzu żydowskim w Oleśnie Nie będzie już niszczeć zabytkowy cmentarz żydowski w Oleśnie. Zakończyły się prace konserwatorskie i budowlane na nekropolii przy ulicy Młyńskiej. » więcej 2023-08-28, godz. 18:00, Wiadomości z regionu Hałas z obwodnicy Olesna utrudnia im życie. Wnoszą o więcej ekranów akustycznych [INTERWENCJA] Na duży hałas dobiegający z niedawno otwartej obwodnicy Olesna narzekają mieszkańcy wsi Łomnica. Droga ekspresowa S11 przecina miejscowość na pół, choć prowadzi wysokim nasypem. » więcej
18192021222324
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »