Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2024-03-26, godz. 17:19, Gospodarka Więcej szans czy zagrożeń? O sztucznej inteligencji debatowali specjaliści w Oleśnie Sztucznej inteligencji dotyczyła druga edycja konferencji 'Nauka - Biznes - Samorząd' w Oleśnie. Do Miejskiego Domu Kultury przyjechało kilkoro specjalistów w tej dziedzinie, a słuchali między innymi miejscowi uczniowie. » więcej 2024-03-25, godz. 20:30, Wiadomości z regionu Drugi tydzień debat wyborczych w Radiu Opole. Głos mieli kandydaci na burmistrza Olesna [FILM, ZDJĘCIA] Radiową debatę zorganizowaliśmy w Miejskim Domu Kultury Oleśnie. Zaproszenie do udziału w poniedziałkowej (25.03) dyskusji przyjęli obecny burmistrz Sylwester Lewicki oraz Piotr Gręda z KWW OOL-Nasze Oleskie. W debacie nie wzięła… » więcej 2024-03-17, godz. 18:00, Kultura i rozrywka Ćwierćwiecze powiatu na wystawie Oleskiego Muzeum Regionalnego Na wernisaż wystawy '25 lat powiatu oleskiego' zaprasza Oleskie Muzeum Regionalne w najbliższą środę (20.03). » więcej 2024-03-16, godz. 10:00, Gospodarka Kolejny etap remontu DW 487. Drogowcy pracują między Zdziechowicami a Nową Wsią Prawie 2 miliony złotych kosztować będzie przebudowa fragmentu jezdni na drodze miedzy Zdziechowicami a Nową Wsią w powiecie oleskim. » więcej 2024-03-13, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Trzy ulice w gminie Olesno do przebudowy za 5 milionów złotych Niemal 5 milionów złotych będzie kosztował remont trzech dróg w gminie Olesno. Burmistrz Sylwester Lewicki podpisał umowy z wykonawcami. » więcej
9101112131415
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »