– Przygotowania trwają już cały dzień. Najważniejszym punktem dzisiejszego spotkania jest prezentacja Adama Czapskiego z dziczyzną i potrawami staropolskimi. Opolska Blogosfera Kulinarna również dzisiaj zaprezentuje kuchnię polską – mówi naczelnik promocji UM Ewa Duda.
Na rozłożonych wzdłuż deptaku straganach można znaleźć wędliny ekologiczne, chleby, sery korycińskie, miody i przyprawy z całego świata. Ale to tylko wstęp do tego, co będzie działo się jutro.
– Jutro Opolska Blogosfera Kulinarna zaprezentuje kuchnię międzynarodową w programie „Widelcem po mapie", a do tego walka dwóch opolskich kulinarnych gigantów – Adama Czapskiego z programu Hell's Kitchen i Adama Feliksa z Top Chef wraz z finalistami tych programów, a głównym tematem ich potyczek kulinarnych będzie wariacja na temat kluski śląskiej – dodaje naczelnik Duda.
Wydarzenie organizuje Urząd Miasta Opola i Nowa Trybuna Opolska, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego i Młodzieżowy Dom Kultury.
Radio Opole jest patronem medialnym przedsięwzięcia.
Posłuchaj naszego rozmówcy:
(oprac. ASz.)