Radio Opole » Niezła historia » Niezła historia - artykuły

Niezła historia - artykuły

2011-10-26, 10:28 Autor: Radio Opole

Dobrze zakonserwowana historia

Czasami wydarzenia, na pozór mało znaczące, okazują się w dłuższej perspektywie bardzo istotne.

Dzień 21 października 1809 roku uznaje się za datę wynalezienia… konserwy, co jak pokazała historia, w znaczący sposób zmieniło sposób prowadzenia wojen.

To Napoleonowi Bonaparte powinniśmy być dziś wdzięczni za inspirację, jakiej dostarczył naukowcom, szukającym metody długotrwałego przechowywania żywności. Inspiracja miała zresztą konkretny wymiar finansowy, czyli 12 tysięcy franków i równie konkretny cel: zapewnienie żołnierzom żywności zdatnej przez długi czas do spożycia. Już od wieków bowiem niemal każdy znaczący strateg powtarzał, że najedzony i zadowolony żołnierz, to dobry żołnierz! A tych przecież Napoleon potrzebował. Był rok 1795.

Sukces nie przyszedł jednak łatwo, choć wielu próbowało… Po czternastu latach prób i błędów, rozwiązanie znalazł paryski cukiernik i piekarz Nicolas Appert. Jak należy się domyślać, głównym motorem jego działania były pieniądze, a metodą metoda prób i błędów. W końcu jednak monsieur Appert zrozumiał, że warzywa i mięso hermetycznie zamknięte przetrwają znacznie dłużej, niż z pełnym dostępem do nich powietrza atmosferycznego. Pomysł sprawdzał się, nagroda trafiła do wynalazcy, a Napoleon, w szczycie swoich rozlicznych kampanii wojskowych , karmił żołnierzy konserwami. Problem jednak w tym, że były to konserwy szklane… Co oczywiście w przypadku taborów wojskowych zadania nie ułatwiało. Wprawdzie butelkowana zupa i warzywa w słoikach cieszyły podniebienia żołnierzy, ale potrzebny był kolejny wynalazek….

I tu na arenę dziejów wkroczył niejaki Peter Durand, londyński kupiec, który zainspirował do działania dwóch angielskich wynalazców: Johna Hallowa i Bryana Donkina, którzy użyli hermetycznych stalowych pojemników, zalutowanych cyną. I to był prawdziwy strzał w dziesiątkę! Wojsko na całym świecie było zachwycone, przede wszystkim możliwością uniezależnienia się od ciągłego szukania aprowizacji. Wystarczyło zgromadzić zapasy jeszcze przed wyruszeniem na bój, by móc działać swobodnie. Co jednak zaskakujące, dopiero w 1870 roku Amerykanin William W. Lyman opatentował… otwieracz do konserw.

W kolejnych wiekach i podczas kolejnych wojen pojawiały się oczywiście nowe wynalazki i pomysły na radzenie sobie z głodem na polu bitwy. Wystarczy zajrzeć do internetu, by przekonać się, czym dziś żywią się żołnierze. Oto przykład: nazywa się to „Racja żywnościowa strzelecka" SPZ – 1” , a co w niej? M.in. fasolka po bretońsku, zupa instant, suchary specjalne, baton owocowo-zbożowy i pasztet turystyczny. A wszystko to oczywiście hermetycznie zapakowane, dokładnie tak, jak to wymyślił w 1809 roku Nicolas Appert.

Zobacz także

2011-07-05, godz. 10:25, Niezła historia - artykuły Strzały, które rozpętały piekło To powiedzenie doskonale pasuje do wydarzeń, jakie rozegrały się 28 czerwca 1914 roku w małym bośniackim mieście Sarajewo, przez dziesiątki lat znanym przede wszystkim z zamachu na arcyksięcia Franciszka Ferdynanda. » więcej 2011-06-29, godz. 16:24, Niezła historia - artykuły Władza ludowa nie żartowała „Obywatele! Mówię do was z głębokim bólem, bo to nasze piękne miasto stało się terenem zbrodniczej prowokacji i krwawych zajść, które wstrząsnęły sumieniem każdego uczciwego Poznaniaka, każdego Polaka” » więcej 2011-06-29, godz. 16:16, Niezła historia - artykuły Władza ludowa nie żartowała „Obywatele! Mówię do was z głębokim bólem, bo to nasze piękne miasto stało się terenem zbrodniczej prowokacji i krwawych zajść, które wstrząsnęły sumieniem każdego uczciwego Poznaniaka, każdego Polaka” » więcej 2011-06-28, godz. 10:56, Niezła historia - artykuły Pierwszy i jedyny - Polak w kosmosie „Zlikwidować niepotrzebne dla PRL wydatki”, i tu cytat :' typu Hermaszewski' - taki zapis znalazł się na liście postulatów, wysuniętych przez protestujących związkowców w Szczecinie, w sierpniu 1980 roku. » więcej 2011-06-28, godz. 10:50, Niezła historia - artykuły Zastrajkowało 80 tys. osób 24 czerwca 1976 roku ówczesny premier Piotr Jaroszewicz ogłosił plan drastycznych podwyżek żywności. Mięso, ryby i nabiał drożały prawie o trzy czwarte, cukier prawie o sto procent. » więcej
10111213141516
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »