Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (antena główna) z 29 sierpnia 2024 roku

23:00 KLASYKA WIECZOROWĄ PORĄ
Francesco Geminiani był przede wszystkim wirtuozem skrzypiec, jego uczniowie nazywali go Il Furibondo – szaleniec. Sam uczył się gry i komponowania u Scarlattiego, Lonatiego i Corellego. Od roku 1711 był kapelmistrzem w Neapolu. W 1714 roku wyjechał do Londynu, gdzie został protegowanym Williama Capela, 3. hrabiego Essex. W roku 1715 grał wspólnie z Georgiem Friedrichem Händlem dla dworu Jerzego I Hanowerskiego. Grającemu na skrzypcach Geminianiemu akompaniował Händel na klawesynie. Obaj kompozytorzy cenili się nawzajem i przyjaźnili. Założony w 1992 roku Sirinu to brytyjski zespół specjalizujący się w muzyce dawnej i światowej, wykonujący i nagrywający muzykę od XI wieku po współczesność.

Do słuchania od 22:05 do północy zaprasza Marzena Mielcarek. Z autorką można kontaktować się mailowo: marzena.mielcarek@radio.opole.pl

Więcej informacji na podstronie Klasyka w Radiu Opole.

Audycja ma też swój profil na Facebooku zobacz tu: Klasyka wieczorową porą.

6:00 KTO RANO WSTAJE Z RADIEM OPOLE
Od samego rana lub jak kto woli, skoro świt, wspólnie zastanawiamy się: "Kto rano wstaje z Radiem Opole?".

W audycji także:
08:15 Poranna rozmowa Radia Opole – Daniel Klimczak
  • Starostowie rozmawiali wczoraj z wojewodą na temat przyszłości opolskich szpitali. Czy szykuje się rewolucja w opolskiej ochronie zdrowia? O to w czwartkowy poranek zapytamy starostę namysłowską, a jednocześnie wiceprzewodnicząca Konwentu Starostów Województwa Opolskiego Jolantę Wilczyńską. Naszą rozmówczynię zapytamy też o propozycje zmniejszenia liczby porodówek. a także kondycję namysłowskiego szpitala. Nie zabraknie też tematu nowej szkoły specjalnej w Namysłowie. Czy placówkę, która jeszcze nie została otwarta, może za kilka lat czekać zamknięcie?
Do słuchania od 6:05 do 9:00 zaprasza Kacper Śnigórski. Z autorem można kontaktować się telefonicznie: 77 423 22 33 lub mailowo:
kacper.snigorski@radio.opole.pl


Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »