Idea slow life będzie tematem przewodnim Festiwalu Opolskich Smaków. Najsmaczniejszy festiwal w stolicy regionu zacznie się w sobotę (27.07). Tradycyjnie pojawią się domki z pysznościami, nie zabraknie warsztatów kulinarnych, degustacji, spotkań ze znanymi kucharzami oraz koncertów. Festiwal potrwa do niedzieli (28.07) na pl. Kopernika w Opolu.
Gośćmi specjalnymi imprezy będą Paulina Foremny – zwyciężczyni ostatniej edycji programu Master Chefa Juniora oraz Jakub Kuroń, syn Macieja i wnuk Jacka Kuronia, na co dzień zarządzający dwoma warszawskimi restauracjami. Jakub Kuroń wspólnie z bratem jest gospodarzem programu „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+, autorem i współautorem książek: „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Podczas pokazów i warsztatów uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby).
Dwa dni festiwalu upłyną w strefie chillout z palmami, roślinnością tropikalną, parasolami, leżakami i hamakami. Będzie można odpocząć, zjeść, a także posłuchać muzyki. W sobotę (27.07) wystąpi Pola Rise W niedzielę (28.07) zespół Son De Cuba zaprezentuje piosenki największych gwiazd muzyki kubańskiej. Jak co roku podczas festiwalu nie zabraknie warsztatów kulinarnych, będzie można kupić lokalne produkty, zjeść niepowtarzalne potrawy z food trucków i wziąć udział w warsztatach jogi.
Organizatorem wydarzenia jest Urząd Miasta Opola. Radio Opole XI Festiwal Opolskich Smaków objęło patronatem medialnym.