Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy

Posłuchaj audycji

2020-09-16, 15:50

Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS

Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Katarzyna Zawadzka i Marek Kochajkiewicz [fot. Sławek Kieler]
Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Katarzyna Zawadzka i Marek Kochajkiewicz [fot. Sławek Kieler]
Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus tahini z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i borówki amerykańskiej. Brzmi dobrze?


PRZEPIS:

Tahini to pasta na bazie sezamu. Jeśli sami ją wykonujemy, to nasiona delikatnie prażymy na patelni, odstawiamy na chwilę i blendujemy w blenderze stojącym (minimum 1100 watt) do uzyskania konsystencji kremu i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym greckim i łyżką miodu (tutaj proszę indywidualnie podejść do preferencji smakowych, mogą być 2 łyżki). Później przekładamy na talerz, posypujemy płatkami owsianych, borówką amerykańską i orzechami (aby wydobyć ciekawsze nuty z orzechów proponuję delikatnie podprażyć na patelni).

Nakładamy do miseczki: 3 łyżki tahini, jogurt naturalny grecki (200 gramów), miód (1 łyżka), garść płatków owsianych, garść orzechów włoskich i garść borówki amerykańskiej. Smacznego!
2020-09-15, 13:20

Maciej Miecznikowski o występie na 57. KFPP, walce z niedosłuchem i wyobraźni dźwiękowej

Maciej Miecznikowski w Festiwalowym Studiu Radia Opole [fot. Paula Hołubowicz]
Maciej Miecznikowski w Festiwalowym Studiu Radia Opole [fot. Paula Hołubowicz]
Maciej Miecznikowski podczas 57. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki odwiedził nasze plenerowe studio w opolskim amfiteatrze. Rozmawialiśmy o jego udziale w jednym z koncertów, spełnionym życiu artystycznym i muzycznych zainteresowaniach.

Dodajmy, że Maciej Miecznikowski mówiąc otwarcie o swoich zmaganiach z niedosłuchem, przełamał obecne w branży muzycznej tabu. W rozmowie poruszyliśmy także ten temat. Było również o możliwościach współczesnej medycyny.
2020-09-01, 11:46

Aleksandra Wierszak o swojskich serach i Lawendowej Zagrodzie [FILM]

Aleksandra Wierszak o swojskich serach i Lawendowej Zagrodzie
W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" Radio Opole odwiedziło Kadłub Wolny w gminie Zębowice, w której mieszka jeden z naszych gości. Aleksandra Wierszak prowadzi tam gospodarstwo rolne i agroturystkę Lawendowa Zagroda. Wytwarza swojskie kozie sery, część z nich wędzi, a wszystko to według tradycyjnej receptury. Dba o dziedzictwo kulinarne naszego regionu tworząc przy tym zdrowe i naturalne produkty.
2020-08-16, 20:33

Szamańska podróż w tańcu. Rozmowa z dr Anną Glińską-Lachowicz

Anna Glińska-Lachowicz [fot. Marcin Boczek]
Anna Glińska-Lachowicz [fot. Marcin Boczek]
Anna Glińska-Lachowicz i Katarzyna Zawadzka
Anna Glińska-Lachowicz i Katarzyna Zawadzka
Proponuje taniec, którego korzenie sięgają do tradycji wielu kultur na różnych kontynentach. Dr Anna Glińska-Lachowicz zabiera opolan w szamańską podróż. W dawnych społecznościach plemiennych był to sposób na rozwiązywanie problemów fizycznych i psychicznych. Co może zaoferować współczesnemu człowiekowi? O tym w programie.

Dr Anna Glińska-Lachowicz jest doktorem nauk humanistycznych, adiunktem w Instytucie Nauk Pedagogicznych Uniwersytetu Opolskiego, pedagogiem resocjalizacyjnym i choreoterapeutką. Tańczy i uczy tańca. Posiada certyfikaty: arteterapeuty i edukatora arteterapii KAJROS, Instruktora Improwizacji Ruchu i Symboliki Ciała (Instytut Tańca, Essen), instruktora zumby.

Rozmowa miała miejsce w audycji "Terapeuci". Ze względu na pokrewną tematykę audycję umieszczamy w zakładce programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy".
2020-08-16, 20:06

O odkrywaniu swojej tożsamości. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz

Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz i Katarzyna Zawadzka [fot. Paweł Oliwa]
Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz i Katarzyna Zawadzka [fot. Paweł Oliwa]
"Poznaj samego siebie" - to słynna delficka maksyma o wymiarze ponadczasowym. Dlaczego świadomość siebie jest tak ważna i jak można wejść w ten proces? Na ten temat rozmawialiśmy z socjoterapeutką ośrodka leczenia zaburzeń odżywiania i terapii nerwic Soteria Anamija w Zawadzie - Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz. Było też sporo o burzliwym procesie dorastania, potrzebie eksperymentowania i prawie do popełniania błędów.

Rozmowa miała miejsce w audycji "Przy rodzinnym stole". Ze względu na pokrewną tematykę audycję umieszczamy w zakładce programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy".
2020-08-14, 10:30

O ludowym rękodziele w stroju ołmy. Rozmowa z Teresą Sobotą [FILM]

Teresa Sobota i Katarzyna Zawadzka [fot. Justyna Marcińska]
Do plenerowego studia Radia Opole w Balcarzowicach zaprosiliśmy Teresę Sobotę ze wsi Olszowa w gminie Ujazd. To twórczyni ludowa, która mówiła o tradycji kroszonkarskiej. Opowiedziała także o kwietnych dywanach upiększających obchody Bożego Ciała. Nasza rozmówczyni przyjechała do nas w tradycyjnym stroju swojej ołmy, o który także zapytaliśmy.
2020-08-08, 19:08

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


2020-08-06, 20:34

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!]

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich
W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiedzieli o przetworach, które wykonują z warzyw i owoców z domowego ogródka. Jak zamknąć w słoiku lato, aby starczyło na zimę? Posłuchajcie!

Poniżej prezentujemy przepisy Krystyny Zamojskiej na naturalne olejeki do dłoni i paznokci, pomidory w galarecie i ogórki słodko-kwaśne.
2020-08-04, 10:21

Chipsy z jarmużu i lato w koktajlu! Alina Babińska o zdrowych przekąskach [PRZEPIS, FILM]

Alina Babińska "Ze zdrowiem Ci do twarzy"
Lato w pełni i warto z niego korzystać także w kuchni! Dietetyk kliniczny Alina Babińska przygotowała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach zdrowe przekąski. Mogliśmy przekonać się, jak smakują chipsy z jarmużu. Dobrze doprawiane są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe! Był także koktajl z sezonowych owoców. To orzeźwiająca witaminowa bomba!

2020-08-03, 11:22

Ziemia Głubczycka bogata w miejsca mocy? Rozmowa z dr Barbarą Piechaczek

Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
O miejscach mocy nazywanych czakramami na Ziemi Głubczyckiej opowiadała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach - dr Barbara Piechaczek. - Płaskowyż Głubczycki od najdawniejszych czasów był zamieszkiwany dość licznie. Leży pomiędzy Sudetami a Karpatami w takiej bramie Europy, gdzie drogi prowadzą z północy na południe i ze wschodu na zachód. Nawet w trzeciorzędzie, w zlodowaceniu, które kończyło się, już pierwsze osady prehistoryczne zaczęły się tutaj pojawiać - mówiła na naszej antenie dyrektorka Muzeum Ziemi Głubczyckiej. Jak dawniej oznaczano miejsca, którym przypisywano szczególną moc i jak je rozpoznawano? O tym w programie. Było także o historii Grobnik i źródełku św. Barbary. Posłuchajcie.
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »
***