Młodzież z Polski i Litwy wspólnie szukała odpowiedzi na pytanie co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem
W Namysłowie odbył się dziś (20.08) uroczysty finał polsko-litewskiego projektu "Jedność w różnorodności", organizowanego przez miejscowy Środowiskowy Hufiec Pracy. Dzięki programowi Erasmus+, zagraniczna młodzież gościła na Opolszczyźnie, biorąc udział w warsztatach kulinarno-medialnych.
- Młodzież uczyła się w Zakopanem przyrządzać oscypki, w Biskupinie własnoręcznie robić naczynia gliniane, we Wrocławiu poszukiwali różnych restauracji, takich jak śląska, niemiecka, sprawdzając co jest wspólne w tych kuchniach.
Choć początkowo młodzieży trudno było się porozumieć, to jak mówi Romualdas Zdanavičus z wydziału sportu, rekreacji i edukacji urzędu miejskiego w Alytus, z pomocą przyszła nowoczesna technika.
- Wizyta bardzo nam się podobała. Na początku był taki problem, nasze dzieci lepiej mówią po angielsku. Potem już wykorzystywali translator w telefonie i teraz myślę, że już wszystko jest bardzo dobrze - dodaje.
Dodajmy, że kończące się warsztaty są odpowiedzią na ubiegłoroczną wizytę namysłowskiej młodzieży za naszą północno-wschodnią granicą. To jednak nie jedyne międzynarodowe inicjatywy hufca. W ubiegłym roku w naszym regionie gościły delegacje z Niemiec i Ukrainy.