Z zamiłowania do kuchni regionalnej i rodzimego folkloru zrodziła się idea konkursu kulinarnego pod nazwą „Bitwa Regionów”. Koła gospodyń wiejskich przygotowują tradycyjną, regionalną potrawę charakterystyczną dla terenu swojego działania. Danie, które uzyska największą liczbę punktów, zwycięża - i przechodzi do kolejnego etapu.
Dzięki konkursowi promowane są pyszne potrawy, ale też działania poszczególnych kół gospodyń wiejskich i ich dziedzictwo kulturowe oraz polski produkt - bo "bitwom” towarzyszą Pikniki z Produktem Polskim.
Trwają eliminacje powiatowe konkursu. Koła gospodyń wiejskich, które uzyskają najlepsze oceny, zmierzą się w wojewódzkich półfinałach. Spośród nich zostanie wyłoniony reprezentant Opolszczyzny w trzecim, ogólnopolskim etapie.
Harmonogram powiatowych zmagań:
- 18 czerwca powiaty brzeski i namysłowski, Brzeg, Plac Polonii Amerykańskiej
- 2 lipca powiaty kluczborski i oleski, Promenada w Oleśnie
- 9 lipca powiat nyski, Nysa, Park Parafialny, ul. Rodziewiczówny
- 16 lipca powiaty: krapkowicki, opolski, prudnicki i strzelecki, Gogolin, Plac Benedyktyński, ul. Strzelecka 28
- 28 sierpnia powiaty głubczycki i kędzierzyńsko-kozielski, Rynek w Nowej Cerekwi
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.