Radio Opole » Wiadomości z regionu
2018-12-24, 09:15 Autor: Bogusław Kalisz

Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z karpia

Jesienny odłów karpia [fot. Ewelina Laxy]
Jesienny odłów karpia [fot. Ewelina Laxy]
Dzisiaj Wigilia Bożego Narodzenia. Opolanie zasiądą do uroczystej kolacji. Na świątecznym stole - według tradycji - powinno znaleźć się 12 potraw. Nie może zabraknąć oczywiście karpia.
- Tradycja przyrządzania potraw z karpia sięga średniowiecza. Ryba ta została przywieziona na polskie ziemie przez Cystersów - powiedziała w porannej rozmowie "W cztery oczy" Elżbieta Oficjalska, kustosz Muzeum Wsi Opolskiej.

- W stawach milickich oraz u nas w niemodlińskich, ona była hodowana od tamtego czasu i była bardzo powszechną rybą. Do czasów wojen religijnych, które właściwie spustoszyły całą Europę. Odbiły się także takim niekorzystnym piętnem na hodowli karpia - mówi Oficjalska.

Karp stał się popularny na wigilijnych stołach w czasach PRL-u. Wcześniej w zamożniejszych domach podawano szczupaka, sandacza czy łososia. W biedniejszych pojawiał się śledź.

- Ryba jest symbolem chrześcijaństwa. W pierwszych wiekach chrześcijaństwa namalowanie znaku ryby oznaczało, że tutaj są chrześcijanie i ten kościół, ta okolica ma takich mieszkańców. To było nawiązanie też do symboli religijnych, ale jednocześnie tradycją było to, że na stole wigilijnym miały się pojawić potrawy, które są płodami ziemi - dodaje gość Radia Opole.

- Polska Wigilia z dzieleniem się opłatkiem i potrawami spotykana jest także na Litwie czy Białorusi. W zachodniej Europie wigilie nie mają charakteru postnego, najczęściej w pierwszy dzień świąt urządzany jest świąteczny obiad - dodaje Oficjalska.

Tradycyjnego polskiego karpia możemy jednak przygotować na wiele sposobów. Aby pozbawić go tzw. "mulastego smaku" można go zamarynować w soku z buraków. Będzie słodszy, o innym kolorze. Przy zapiekaniu karpia można posypać go parmezanem, zieloną pietruszką i oliwą.

- Proponuję zrobić na patelni "redukcję", czyli użyć miodu, imbiru, czosnku i np. nalewki pigwowej - powiedział w "Poglądach i osądach" Marek Starzyński, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego.

- Do tego możemy też dodać trochę musztardy francuskiej, która ma ziarna gorczycy. W takiej redukcji poddusić karpia. On przyjmie zupełnie inne smaki i wtedy jest znakomity. Tego sosu nie trzeba zagęszczać. Jest to danie z jednej patelni. Wystarczy około 8 minut i mamy danie gotowe. Na Wigilii pojawiają się przede wszystkim ryby typu dorsz, łosoś, jednak nasz karp nie odbiega smakowo od innych ryb, tylko musimy go dobrze przyrządzić - dodaje Starzyński.
Elżbieta Oficjalska
Elżbieta Oficjalska
Marek Starzyński

Wiadomości z regionu

2024-04-23, godz. 20:00 Powstaje filmowy komediodramat o życiu w czasach PRL-u. "Problem alkoholowy był wtedy dość spory" W Prudniku trwają zdjęcia do filmu 'Kiedyś to było'. Komediodramat kręcony będzie głównie w pobliskiej Rudziczce i opowiada o czasach PRL-u. Kanwą są… » więcej 2024-04-23, godz. 18:45 Zmiana warty w Praszce. Burmistrz Tkaczyński ustępuje Włodzimierzowi Stochniałkowi Po niemal 18 latach zmienia się włodarz gminy Praszka. W niedzielnej drugiej turze wyborów samorządowych Włodzimierz Stochniałek (Trzecia Droga) wygrał… » więcej 2024-04-23, godz. 17:15 Są szanse na dużą przebudowę ulicy Łąkowej w Opolu. Trzeba będzie wystąpić o ZRID [INTERWENCJA] Są plany przebudowy ulicy Łąkowej na Nadodrzu w Opolu. Powracamy do tematu poruszanego w dzisiejszym (23.04) magazynie interwencyjnym. » więcej 2024-04-23, godz. 17:00 Kolejne utrudnienia na DK45. Będzie kilka zmian w organizacji ruchu Kolejne zmiany czekają kierowców na remontowanym odcinku DK45 pomiędzy Rogowem Opolskim a Krapkowicami. » więcej 2024-04-23, godz. 16:15 Sadzonki za makulaturę oferuje ReUżytkownia w Opolu z okazji Światowego Dnia Ziemi 10 kilogramów makulatury za sadzonkę ziół, kwiatów lub materiałową torbę. To dzisiejsza propozycja ReUżytkowni w Opolu z okazji Światowego Dnia Ziem… » więcej 2024-04-23, godz. 16:15 Praktyki prudnickich uczniów we Włoszech i Hiszpanii. Zwiększają swoje kompetencje i poznają system pracy w UE We włoskim Reggio Emilia kwalifikacje podnoszą uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Kolejna grupa młodzieży odbędzie praktyki zawodowe na Wyspach… » więcej 2024-04-23, godz. 16:00 Gwizdek "bohaterem" porodu cesarskiego. "Pacjentka bierze czynny udział w urodzeniu się dziecka" Trzeba nauczyć się gwizdać i oddychać z przepony. To część wymogów, które musi spełnić przyszła mama, aby móc urodzić dziecko poprzez poród francuski… » więcej 2024-04-23, godz. 14:39 31 głosów zdecydowało o wygranej Andrzeja Wesołowskiego w Tułowicach 31 głosów zadecydowało o tym, że Andrzej Wesołowski będzie pełnił funkcję burmistrza Tułowic przez kolejnych 5 lat. W wyborczej „dogrywce” zmierzył… » więcej 2024-04-23, godz. 14:15 Zakasają rękawy i będą sprzątać rzeki. Rusza międzynarodowa akcja "Czysta Odra" Opony, butelki, niedopałki papierosów, a nawet elementy sprzętu domowego czy wanny. To wszystko można znaleźć w Odrze, dlatego trzeba ją sprzątać. Niebawem… » więcej 2024-04-23, godz. 12:15 Nielegalne składowisko odpadów w Krapkowicach. Policja zatrzymała dwie osoby 45-letni mężczyzna i jego o 9 lat starszy kolega zostali zatrzymani przez opolskich policjantów w związku z kolejnym wątkiem śledztwa w sprawie 'mafii … » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »