Radio Opole » Radio Opole w powiecie nyskim (DAB+) » Informacje z powiatu nyskiego

Informacje z powiatu nyskiego

2020-01-16, 20:00 Autor: Daniel Klimczak

Nysa: przyszli dietetycy kształcą się w nowoczesnej pracowni. "Wyposażenie nie odbiega od prawdziwych miejsc pracy"

Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Studenci kierunków dietetyka oraz psychofizyczne kształtowanie człowieka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie otrzymali do dyspozycji nową pracownię. Dzięki niej żacy mogą uczyć się przygotowywania smacznych, zdrowych i pełnowartościowych potraw.
W czasie zajęć, duży nacisk kładziony jest na warunki higieniczno-sanitarne. Jak zapewnia dr Marta Misiarz, adiunkt na wydziale nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej PWSZ, wyposażenie pracowni nie odbiega od tego, które młodzi ludzie zastaną w przyszłej pracy.

- Dokładamy wszelkich starań, aby warsztat pracy i całe zaplecze temu towarzyszące, spełniało standardy obowiązujące na rynku pracy. Aby absolwent opuszczający nasze mury nie potrzebował nie potrzebował konieczności adaptacyjnych, nowej wiedzy, umiejętności. On to wszystko nabywa tutaj - dodaje.

Nowe wyposażenie szybko znalazło uznanie w oczach studentów. Jak mówi Adrianna Włoch, zajęcia z jego wykorzystaniem są bardzo przydatne.

- Pracownia jest wyposażona w bardzo dobry sprzęt. Mamy wiele różnych możliwości, też możemy nauczyć się używać różnych sprzętów, które może nie są dostępne u każdego w domu.

- Nasza wiedza tutaj poszerzyła się, zmieniło się nasze postrzeganie gotowania. Wybraliśmy ten kierunek, bo była to nasza codzienność, a chcieliśmy dodatkowo poszerzyć naszą wiedzę - wskazuje Mateusz Wysota.

Dodajmy, że wśród dostępnego w pracowni sprzętu znajdują się między innymi grille, opiekacze, piece konwekcyjne przeznaczone do wypieku pieczywa i mięsa, a także urządzenia drobnego AGD.
Marta Misiarz
Marta Misiarz, Adrianna Włoch, Mateusz Wysota

Zobacz także

2019-02-14, godz. 20:30, Wiadomości z regionu Walentynki nie tylko dla zakochanych. Młodzież Wszechpolska przypomina o miłości do kraju i rodziny Ochrona i dbałość o rodzinę. To główny motyw tegorocznej akcji Młodzieży Wszechpolskiej 'Kocham Polskę'. Jej przedstawiciele po raz kolejny w dzień zakochanych wyszli na ulicę, aby promować nie tylko miłość w związku, ale również… » więcej 2019-02-14, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Napadł na sex shop. Łupem padły pieniądze i erotyczny rekwizyt Daniel D. napadł na sex shop, przyłożył nóż do szyi sprzedawcy, ukradł mu 1000 złotych i sztuczną waginę. Śledczy szybko wpadli na jego trop, a dzisiaj w opolskim sądzie okręgowym rozpoczął się proces w tej sprawie. Po kilkudziesięciu… » więcej 2019-02-14, godz. 07:00, Gospodarka Nysa podpisała umowę na uzbrojenie strefy przemysłowej. Burmistrz zdradza, że teren wzbudza duże zainteresowanie wśród inwestorów Maksymalnie za kilka tygodni mają rozpocząć się prace związane ze zbrojeniem strefy przemysłowej pod Nysą. Gmina podpisała umowę z wykonawcą, który ma wybudować infrastrukturę w ciągu roku. » więcej 2019-02-13, godz. 21:04, Sport i turystyka Stal Nysa pewnie pokonała drużynę z Jaworzna. Podopieczni Krzysztofa Stelmacha awansowali na 3. pozycję w tabeli Siatkarska Stal Nysa wygrała przed własną publicznością 3:0 w zaległym meczu 19. kolejki z drużyną MCKiS Jaworzno. Nysanie zapewnili sobie awans na trzecią pozycję w tabeli I ligi mężczyzn. » więcej 2019-02-13, godz. 13:04, Wiadomości z regionu Nyska "budowlanka" przeciw hejtowi. "Ekonomik" przeprasza za zachowanie części swoich uczniów 'Czujemy się obrażeni', 'hejtowi stop' czy 'nie znasz, nie oceniaj' - to tylko niektóre spośród haseł, które na transparentach wznosili dziś (13.02) uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Nysie. » więcej
527528529530531532533
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »