Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-12-09, godz. 15:23, Wiadomości z regionu Prudniccy kryminalni błyskawicznie odnaleźli dwie nastolatki. Cały dzień nie było z nimi kontaktu Mniej niż pół godziny od zgłoszenia zajęło prudnickim policjantom odnalezienie dwóch nastolatek. Zaniepokojeni rodzice zadzwonili na komendę w piątek (06.12) wieczorem. » więcej 2024-12-07, godz. 10:00, Wiadomości z regionu "Proporcja trzy do jednego". Wnioskodawcy z Opolszczyzny są aktywniejsi we współpracy z Czechami 36 wnioskodawców wystąpiło o unijne dofinansowanie przygranicznej współpracy mieszkańców i instytucji w Euroregionie Pradziad. Można uzyskać do 20 tys. euro. Zdecydowanie dominują wnioskodawcy z Opolszczyzny, dużo mniejsze jest… » więcej 2024-12-06, godz. 17:15, Wiadomości z regionu Prudnicki konkurs z Karolem Okrasą w roli jurora. „Jestem pod ogromnym wrażeniem ich starań” Karol Okrasa był jurorem prudnickiego konkursu kulinarnego - „Świąteczne smaki”, w którym uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych sześciu opolskich szkół średnich. Dwuosobowe reprezentacje gotowały dania w pracowni kucharskiej… » więcej 2024-12-06, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Prudnik: przedświąteczny jarmark z Karolem Okrasą i Motomikołajami W klimatach świątecznych tradycji polsko-czeskiego pogranicza przebiegać będzie Jarmark Bożonarodzeniowy w Prudniku. Weekendowa impreza (6-8.12) na rynku odbywa się po raz siódmy. Główne atrakcje to stoiska ze świątecznymi wyrobami… » więcej 2024-12-05, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Środowiskowy Klub Samopomocy w Prudniku prowadzi zajęcia dla niepełnosprawnych seniorów W Prudniku powstał pierwszy w regionie Środowiskowy Klub Samopomocy. To placówka zajmująca się osobami niepełnosprawnymi. Swoją siedzibę ma w obiekcie zakonu Bonifratrów, a jej utworzenie jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie… » więcej
45678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »