Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-09-27, godz. 15:43, Kultura i rozrywka „Inspiruje go świat”. Ekspozycja tkanin śląskiego artysty w Prudniku, zwanym dawniej "miastem tkaczy" Wystawę tkanin unikatowych autorstwa Macieja Mesznika zaprezentuje Centrum Tradycji Tkackich prudnickiego muzeum. Gliwicki artysta jest laureatem licznych nagród i wyróżnień. » więcej 2024-09-26, godz. 19:00, Wiadomości z regionu "Czy jeszcze jest sens istnienia takiego powiatu?”. Powiat prudnicki chce przekazać drogi gminom Powiat prudnicki zamierza przekazać gminom blisko 100 kilometrów dróg, którymi zarządza. Wzbudza to kontrowersje w gminach. Natomiast władze powiatu powołują się na zapisy ustawowe i wyroki sądów, które dają taką możliwość… » więcej 2024-09-26, godz. 17:23, Wiadomości z regionu "Pokazują talenty wokalne czy taneczne". To 5. Festiwal Radości w Prudniku W Prudniku wiele pozytywnej energii przekazali występujący podczas Festiwalu Radości. To już piąta edycja Prudnickiego Przeglądu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych. Uczestnicy z czterech województw południowej Polski… » więcej 2024-09-25, godz. 13:00, Sport i turystyka Olimpijczycy i paralimpijczycy charytatywnie dla powodzian W sobotę w Warszawie odbędzie się nietypowy mecz koszykówki z udziałem polskich olimpijczyków i paralimpijczyków, z którego dochód zostanie przeznaczony na remont zniszczonej przez powódź hali sportowej 'Obuwnik' w Prudniku. » więcej 2024-09-24, godz. 08:07, Wiadomości z regionu Cech zbiera pieniądze dla poszkodowanych rzemieślników. Ich pracownie zniszczyła powódź W powiecie prudnickim powódź nie oszczędziła zakładów rzemieślniczych. Zniszczone firmy najczęściej umiejscowione są na parterach zalanych budynków. Przedsiębiorcy szacują straty, a pomoc powodzianom deklaruje ich korporacja … » więcej
17181920212223
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »