Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-09-24, godz. 15:30, Wiadomości z regionu Cztery osoby podejrzane o handel narkotykami wpadły w ręce prudnickiej policji. Zabezpieczono prawie kilogram środków odurzających Prudniccy kryminalni zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej zatrzymali 4 osoby podejrzane m. in. o posiadanie znacznej ilości narkotyków oraz wprowadzenia do obrotu blisko 2 kilogramów amfetaminy. Zabezpieczono łącznie… » więcej 2021-09-23, godz. 17:20, Wiadomości z regionu Prudnik: Warsztaty Terapii Zajęciowej przy Konwencie Bonifratrów oficjalnie otwarte [ZDJĘCIA] Pierwsze w powiecie prudnickim Warsztaty Terapii Zajęciowej przy Konwencie ojców Bonifratrów oficjalnie otwarte. Na potrzeby nowego WTZ w Prudniku wyremontowano budynek dawnego szpitala. Teraz mieści się tam 10 pracowni tematycznych dla… » więcej 2021-09-23, godz. 17:14, Wiadomości z regionu Poważny wypadek na DW 414 Opole - Prudnik. Lądował śmigłowiec LPR [AKTUALIZACJA] Kilka minut przed godziną 17:00 służby ratunkowe otrzymały zgłoszenie o zderzeniu dwóch samochodów osobowych na drodze wojewódzkiej nr 414. » więcej 2021-09-20, godz. 11:00, Sport i turystyka Ostatnie mecze kontrolne rozegrane. W sobotę ruszą rozgrywki koszykarskie Już za tydzień ruszą rozgrywki koszykarskie z udziałem drużyn z naszego regionu. Ekipy rozegrały ostatnie mecze kontrolne. » więcej 2021-09-19, godz. 15:54, Wiadomości z regionu Błogosławiony kardynał Stefan Wyszyński honorowym patronem Prudnika. "Jest to patron ku pojednaniu narodowemu" Błogosławiony kardynał Stefan Wyszyński honorowym patronem Prudnika i całej gminy. Tytuł oficjalnie nadano podczas uroczystej mszy w sanktuarium w Prudniku Lesie z udziałem biskupa opolskiego Andrzeja Czai. » więcej
154155156157158159160
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »