Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-10-23, godz. 23:26, Wiadomości z regionu Andrzej Buła ponownie wybrany na przewodniczącego Platformy Obywatelskiej w regionie [AKTUALIZACJA] Andrzej Buła, dotychczasowy szef Platformy Obywatelskiej na Opolszczyźnie, nadal nim będzie. Był jedynym kandydatem. W sobotę (23.10), przypomnijmy, w całym kraju członkowie ugrupowania w wewnętrznych wyborach wybierali przewodniczącego… » więcej 2021-10-18, godz. 19:00, Kultura i rozrywka Prudnik zyska galerię sztuki z zagadkowymi polichromiami Powstaje Prudnicka Galeria Sztuki. Ma być udostępniona publiczności w czerwcu przyszłego roku. Będzie tam stała ekspozycja prac Hanny Bakuły. Po kilku latach decyzyjnego zastoju ruszyły roboty budowlane. Zagadką są unikatowe polichromie… » więcej 2021-10-16, godz. 13:15, Sport i turystyka Weegree i Pogoń o podtrzymanie dobrej passy. Przed nami ciekawy koszykarski weekend Weegree AZS Politechniki Opolskiej powalczy o przedłużenie zwycięskiej passy, jaka towarzyszy mu od początku sezonu Suzuki 1. ligi. Rywalem będzie zespół, który jeszcze nie poczuł smaku wygranej. W sobotę (16.10) zagrają także… » więcej 2021-10-15, godz. 17:30, Wiadomości z regionu 11 samorządów dostało pieniądze na remonty dróg. "Mieszkańcy długo czekali na tę inwestycję" 9 gmin i 2 powiaty otrzymały rządowe dofinansowanie do remontów dróg. Dzisiaj (15.10) w Kędzierzynie-Koźlu włodarze tych samorządów wraz z wojewodą opolskim podpisali umowy na dotacje z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg na łączną… » więcej
154155156157158159160
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »