Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-11-18, godz. 14:15, Wiadomości z regionu Za kraty trafił narkotykowy diler „zaopatrujący” Głuchołazy Handel znaczną ilością narkotyków zarzuca się mieszkańcowi Głuchołaz. Zatrzymanie lokalnego dilera jest efektem działań miejscowych policjantów oraz kryminalnych z Nysy. Danielowi O. grozi długoletnie więzienie. » więcej 2021-11-17, godz. 17:08, Gospodarka Unijne transgraniczne priorytety nie obejmują teraz dofinasowania projektów wspierających oświatę Unia Europejska przeznaczy mniejsze fundusze na rozwój pogranicza polsko-czeskiego. W nowej perspektywie finansowej nie będzie pieniędzy na wsparcie szkolnictwa. Obradował Komitet Monitorujący Program Interreg V-A Republika Czeska - Polska… » więcej 2021-11-17, godz. 15:04, Wiadomości z regionu Prudnik: włamanie do zegarmistrza. Skradziono prawie 100 zegarków. Policja szybko namierzyła domniemanych sprawców Ponad 90 zegarków skradziono nocą z wystawy prudnickiego sklepu. Złodzieje wybili witrynę, ale niedługo cieszyli się łupem. Działania prudnickich kryminalnych doprowadziły do szybkiego ujęcia sprawców. » więcej 2021-11-17, godz. 10:00, Sport i turystyka Drugoligowe derby koszykarskie dziś w Prudniku Przed nami pierwsze w tym sezonie drugoligowe koszykarskie derby Opolszczyzny. Pogoń Prudnik podejmować będzie IgnerHome Basket Nysa. » więcej 2021-11-16, godz. 08:30, Wiadomości z regionu Prudnik: rodzice zawodników pomagają w odbudowie sportowego obiektu Ruszyła odbudowa spalonej wiaty łuczniczej Klubu Sportowego Obuwnik Prudnik. Związane z tym koszty nie pokryją pieniądze z ubezpieczenia. Dlatego prace wykonywane są sposobem gospodarczym przez rodziców i trenera zawodników. Obiekt… » więcej
150151152153154155156
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »