Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-10-13, godz. 08:00, Wiadomości z regionu W tej szkole uczniowie zdobędą kwalifikacje umożliwiające zatrudnienie w najnowocześniejszych firmach Finalizowany jest innowacyjny projekt edukacyjny szkół z Prudnika i Bruntala. Dotyczy on technologii przemysłu 4.0. Inicjatorem projektu są Czesi. Z ich doświadczeń skorzysta Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Prudniku. » więcej 2021-10-11, godz. 15:55, Sport i turystyka Pogrzeb Franciszka Surmińskiego, legendy opolskiego kolarstwa. "To był serdeczny człowiek, zawsze służył pomocą" Na cmentarzu komunalnym w Prudniku pochowano Franciszka Surmińskiego, legendę opolskiego kolarstwa. W latach 60. ubiegłego wieku zapoczątkował sukcesy opolskiego kolarstwa. Był mistrzem Polski, zwycięzcą etapów w wyścigach krajowych… » więcej 2021-10-11, godz. 09:30, Sport i turystyka 2. liga koszykówki: Pierwsza wygrana Nysy, wysokie zwycięstwo Prudnika To była szczęśliwa niedziela (10.10) dla drużyn z Opolszczyzny występujących w drugiej lidze koszykówki. Zwycięstwa przed własną publicznością zanotowały obie ekipy. » więcej 2021-10-10, godz. 11:30, Sport i turystyka Koszykarskie emocje. Prudniczanie i nysianie grają u siebie W II lidze mężczyzn oba nasze zespoły zaprezentują się przed własną publicznością. » więcej 2021-10-09, godz. 12:45, Sport i turystyka W Prudniku na sportowo upamiętniono beatyfikację kardynała Stefana Wyszyńskiego. Za nami Półmaraton Górski – Prudnicki Bieg Prymasowski Ponad 150 osób wzięło udział w Półmaratonie Górskim - Prudnickim Biegu Prymasowskim, wydarzeniu nawiązującym do beatyfikacji kardynała Stefana Wyszyńskiego. Oprócz biegaczy amatorów z naszego regionu przed południem na trasie… » więcej
150151152153154155156
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »