Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-11-23, godz. 18:30, Wiadomości z regionu Niepełnosprawni chcą się dzielić swoimi talentami i dawać dużo radości odbiorcom ich umiejętności artystycznych. "Nikt nie jest gorszy" Rozpoczął się II Prudnicki Przegląd Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych. Impreza odbywa się pod hasłem „Festiwal Radości”. Gościem tego wydarzenia jest Teatr Exit z Krakowa, w którym grają osoby o różnym stopniu… » więcej 2021-11-23, godz. 15:15, Wiadomości z regionu Biała: ścigany listem gończym zatrzymany przez dzielnicowego. Sprawca nie miał założonej maseczki chroniącej przed wirusem Policyjna kontrola w sklepie zakończyła się zatrzymaniem poszukiwanego listem gończym mieszkańca Opola. Mężczyzna ten zlekceważył przepisy sanitarne obowiązujące w punktach handlowych. » więcej 2021-11-19, godz. 07:40, Kultura i rozrywka Weekend Seniora w Prudniku. W programie warsztaty i seans filmowy Seans filmowy i tematyczne warsztaty - to tylko kilka z wielu propozycji, jakie czekają na mieszkańców Prudnika w ramach akcji Weekend Seniora. » więcej 2021-11-18, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Prudnik: groźbami i szantażem chciał wymusić na duchownym 50 tys. zł, czeka go kolejna odsiadka Notoryczny, 34-letni przestępca chciał obłowić się kosztem duchownego. Po 48 godzinach przebywania na wolności mieszkaniec Prudnika wrócił za kraty. Łukasz S. jest doskonale znany miejscowym organom ścigania. Był wielokrotnie karany… » więcej 2021-11-18, godz. 15:44, Wiadomości z regionu Szajkę seryjnych włamywaczy ujęła prudnicka policja Trzech mężczyzn podejrzanych o kradzieże oraz kradzieże z włamaniem zatrzymali kryminalni z Prudnika. Pokrzywdzeni oszacowali swoje straty na blisko 80 tys. złotych. » więcej
149150151152153154155
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »