Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-10-14, godz. 13:48, Wiadomości z regionu Około 15 nieruchomości do rozebrania. Szacowanie zniszczeń w Głuchołazach i Prudniku trwa Trwa szacowanie strat w infrastrukturze mieszkaniowej w gminach Głuchołazy i Prudnik po powodzi. » więcej 2024-10-10, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Prudnik liczy straty po powodzi: 100 mln zł na odbudowę, setki osób bez pracy Prudnik liczy straty po powodzi. Te są zarówno w infrastrukturze drogowej, mostowej czy sportowej. Powódź dotknęła również wiele zakładów produkcyjnych znajdujących się w Prudniku. Firmy wstrzymały swoją działalność, a wiele… » więcej 2024-10-09, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Powódź w Prudniku: straty w infrastrukturze powiatowej sięgają 25 mln złotych Wrześniowa powódź obeszła się dość łagodnie z powiatową infrastrukturą - tak szacowanie strat ocenia starosta powiatu prudnickiego. Nie oznacza to jednak, że ich nie ma. Powódź najbardziej dotknęła drogi i mosty, takie jak trakt… » więcej 2024-10-09, godz. 12:50, Sport i turystyka Koszykarska Polska wspiera Pogoń Prudnik po powodzi. Zrzutka z udziałem Marcina Gortata Koszykarska Polska jednoczy się w obliczu dramatu, który dotknął drugoligową Pogoń Prudnik. Koszykarze przez powódź stracili swój 'dom', w którym rozgrywali spotkania przed własną publicznością. Woda uszkodziła również wyposażenie… » więcej 2024-10-09, godz. 10:34, Wiadomości z regionu Czeszka prawdopodobnie jedną z trzech śmiertelnych ofiar powodzi na Opolszczyźnie Prokuratury Rejonowe w Nysie i Prudniku prowadzą 3 postępowania w związku z trzema ofiarami śmiertelnymi ujawnionymi w regionie w czasie powodzi. » więcej
891011121314
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »