Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2025-01-17, godz. 21:00, Wiadomości z regionu Kradł paliwo, a po aresztowaniu zaproponował dla siebie karę trzech lat więzienia 30-letni Aleks N. odpowie za kradzież ok. 2800 litrów oleju napędowego, za który nie płacił na stacjach benzynowych. Mieszkańcowi Krapkowic zarzucono popełnienie 22 przestępstw, głównie przeciwko mieniu. Do kradzieży paliwa wykorzystywał… » więcej 2025-01-17, godz. 14:00, Wiadomości z regionu Lekarze weterynarii ostrzegają przed pryszczycą i wydają zalecenia dla hodowców Powiatowy Lekarz Weterynarii w Prudniku wydał ostrzeżenie dla hodowców i mieszkańców przed pryszczycą. To jedna z najbardziej zaraźliwych chorób zwierzęcych. Jej wystąpienie w gospodarstwie oznacza obowiązkową likwidację stada… » więcej 2025-01-17, godz. 07:00, Wiadomości z regionu WOŚP w Prudniku. Będą koncerty i licytacje 120 uczniów szkół podstawowych i średnich kwestować będzie na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w gminie Prudnik. Lokalnym centrum tego wydarzenia będzie kino Diana. » więcej 2025-01-16, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Wolne miejsca w żłobkach i przedszkolach w Prudniku. Zadziałała konkurencja Dobre informacje dla rodziców dzieci z gminy Prudnik. Przedszkola i żłobki podległe gminie dysponują 34 wolnymi miejscami. W ostatnich latach liczba dzieci kwalifikujących się do tych samorządowych placówek odpowiadała ich możliwościom… » więcej 2025-01-16, godz. 07:00, Wiadomości z regionu Prudnik bez pieniędzy na budynek dla powodzian. Samorządowcy nie tracą jednak nadziei Dwie opolskie gminy - Głuchołazy i Prudnik nie otrzymały państwowych pieniędzy na budowę mieszkań komunalnych dla powodzian. Z Funduszu Dopłat taką bezzwrotną pomoc finansową przyznano Nysie i Lewinowi Brzeskiemu. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »