Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-11-20, 17:35 Autor: Daniel Klimczak

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Tego przez 2 dni uczyły się opolskie gospodynie w ramach warsztatów w Pawłowicach

Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Zakończyła się kolejna odsłona warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich. Tym razem, przez ostatnie 2 dni, w pałacu w Pawłowicach swoje umiejętności poszerzały członkinie 11 organizacji.
To drugie tego typu zajęcia w naszym regionie, które zorganizowano tej jesieni. Poprzednie odbyły się na początku listopada w Pokrzywnej. Jak mówi Justyna Osiecka-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, tym razem panie poznawały nowe sposoby przygotowywania dań śląskich i kresowych.

- Wiadomo, że nie chcieliśmy uczyć pań z kół gospodyń wiejskich przygotowywania klusek śląskich czy modrej kapusty, bo w tym są mistrzyniami i to one mogą uczyć innych. Chcieliśmy im pokazać, że tradycyjną kuchnię śląską można trochę przełamać nowoczesnością - tłumaczy.

W trakcie zajęć wskazywano między innymi na zalety kuchni molekularnej. W ten sposób przygotowano lody na bazie ciekłego azotu. Jeden z prowadzących warsztaty, Patryk Buchta, będący właścicielem firmy Pracownia Smaków wskazuje, że tego typu metody mogą pomóc w podtrzymaniu kulinarnych tradycji regionu.

- Przede wszystkim pozwala to, mówiąc brzydko, wcisnąć tę kuchnię tym paniom. Tradycyjna kuchnia śląska powoli odchodzi w zapomnienie. Każdy zna roladę, każdy zna kluski śląskie, ale jest mnóstwo innych śląskich potraw, które są powoli zapominane. Łącząc ją z tą nowoczesnością, próbujemy nauczyć zapomnianych potraw - powiedział.

Z kolei Paweł Ochman, który prowadził część dotyczącą kuchni kresowej przyznaje, że tego rodzaju potrawy wpisują się w aktualne trendy dotyczące sposobów żywienia.

- Ta kuchnia była kuchnią w większości wegetariańską, a wręcz nawet wegańską, dlatego że zupy przygotowywane nie były właśnie na mięsie, tylko na warzywach podsmażonych na tłuszczach, szczególnie na olejach, co powodowało, że te warzywa nabierały takiej głębi smaku i wcale nie był potrzebny dodatek jakiejś wkładki mięsnej - dodaje

Uczestniczki szkolenia przyznają, że zdobyta w ten sposób wiedza pozwoli na urozmaicenie domowego menu. Pani Sabina z Dalachowa, której rodzina przybyła na Opolszczyznę spod Wielunia zwraca uwagę, że dobry smak i zdrowie na talerzu mogą iść ze sobą w parze.

- Będę u siebie to stosować w domu, bo bardzo mi się podobają te rozwiązania. I smakowo, i zdrowotnie. Bardzo fajne rzeczy - zachwala.

Dodajmy, że to nie koniec serii podobnych warsztatów. Spotkania dla kolejnych grup planowane są na przyszły rok.
Justyna Osiecka-Sułek
Patryk Buchta
Paweł Ochman
Pani Sabina

Wiadomości z regionu

2024-06-20, godz. 21:00 "Budowali pojazdy autonomiczne". Współpraca polskich i koreańskich studentów Studenci Wydziału Mechanicznego Politechniki Opolskiej wspólnie z koreańskimi studentami opracowywali prototypy urządzeń i pojazdów mechanicznych. Wszystko… » więcej 2024-06-20, godz. 19:00 Kurtyny wodne w przyszłym tygodniu staną na opolskich placach i chodnikach Kurtyny wodne to już stały element krajobrazu Opola w czasie upalnych dni. Tak będzie i w tym roku - informuje ratusz. » więcej 2024-06-20, godz. 19:00 Obwodnica Brzegu uzyskała decyzję środowiskową. Rozpoczęcie budowy opóźnione o 5 lat Kolejny krok na drodze do budowy obwodnicy Brzegu zrealizowany. Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Opolu wydał decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach… » więcej 2024-06-20, godz. 17:30 Solidarność kolejarzy. Opolskie POLREGIO zatrudni pracowników PKP Cargo Czy opolski oddział POLREGIO zatrudni pracowników PKP Cargo? Obie spółki podpisały list intencyjny, na mocy którego pasażerski przewoźnik może w całej… » więcej 2024-06-20, godz. 17:00 Jeszcze tylko wyrównać piasek i można otwierać sezon na kąpieliskach Na miejskich kąpieliskach w stolicy regionu trwają ostatnie przygotowania do sezonu. Ten wystartuje wraz z zakończeniem roku szkolnego. W piątek (21.06) od… » więcej 2024-06-20, godz. 17:00 Śląska Brygada Obrony Terytorialnej zaprasza na piknik do CWK w Opolu Żołnierze WOT z Opola zapraszają mieszkańców regionu do wspólnego świętowania. Z okazji 6-lecia istnienia 13. Śląskiej Brygady Obrony Terytorialnej w… » więcej 2024-06-20, godz. 15:59 O funkcjonowaniu mediów publicznych. Spotkanie likwidatorów w Polskim Radiu Lublin O funkcjonowaniu mediów publicznych w likwidacji rozmawiają przedstawiciele rozgłośni regionalnych, którzy uczestniczą w 31. ogólnopolskim seminarium reklamy… » więcej 2024-06-20, godz. 15:29 Narodowy Dzień Powstań Śląskich. Uroczyste obchody na Górze św. Anny Narodowy Dzień Pamięci Powstań Śląskich, to najmłodsze święto narodowe w Polsce. » więcej 2024-06-20, godz. 15:00 MZD rozpoczyna remont fragmentu ul. Prószkowskiej w Opolu Uwaga kierowcy. MZD rozpoczyna remont nawierzchni na ul. Prószkowskiej w Opolu. Prace ruszą w piątek (21.06) po południu, około godziny 18:00. » więcej 2024-06-20, godz. 14:51 Prezydent Opola z absolutorium i wotum zaufania. Radni byli niemal jednogłośni Spokojnie, bez kłótni i słownych przepychanek. Radni Opola udzielili dziś (20.06) wotum zaufania prezydentowi Opola oraz absolutorium za wykonanie budżetu… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »